Petak 12.03.2010.
11:20
Srna

Balkanske mafije nacionalno i rodbinski organizovane

Pretres Šarićeve vile u Crnoj Gori 

Policajci Evropola, osim dela dokumenta koji je javni, u saradnji sa državama članicama i drugim policijama, izradili su i tajni deo dokumenta, sa oznakom poverljivo, koji sadrži podatke o glavnim klanovima i nosiocima pojedinih oblika organizovanog kriminala. U javnom delu dokumenta navode se i specifičnosti kriminalnih aktivnosti pojedinih grupa prema etničkoj, ali i teritorijalnoj podeli.

Prema izveštaju Saveta Evrope o stanju organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi – KARPO, Albanija je označena kao tranzitno područje, a albanske grupe kao ključne u trgovini heroinom u regiji, dok manje poslove daju grupama drugih nacionalnosti.

Za Albaniju je karakteristična i visoka disciplinovanost i tajnost, a albanska policija nadzire dvadesetak grupa krijumčara droge, navodi se u izveštaju.

BiH se smatra "centrom za distribuciju" droge prema susednim državama u kojoj grupe krijumčara droge nemaju posebno etničko obeležje. U dokumentu se navodi da su u Crnoj Gori dileri rodbinski povezani i umešani u ubistva, otmice i iznude, te da je luka Bar jedno od odredišta kokaina iz Južne Amerike.

Hrvatska je obeležena kao jedna od ključnih na "balkanskoj ruti", a Evropol smatra da ima nekoliko kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droge, podeljenih po teritorijalnoj pripadnosti i rodbinskim vezama. Novac od prodaje droge uglavnom se investira u nekretnine.

U dokumentu se navodi da je Srbija deo balkanske rute, a da je u akciji "Sablja" razbijeno nekoliko narkogrupa. Zemunski klan imao je šest podgrupa. Bio je ozloglašen zbog pribegavanju sili u disciplinovanju svojih članova i zastrašivanju svih koji mu se nađu na putu, navodi se u dokumentu.

2024 © - Vesti online