Sreda 20.11.2013.
13:49
BETA

Osude iz Hrvatske: Šimuniću treba lekcija iz istorije!

Bežao sa časova istorije: Josip Šimunić
 

Osude su stigle i od političara, a ministar obrazovanja, nauke i sporta Željko Jovanović poručio je Šimuniću preko svog profila na Fejsbuku da mu treba lekcija iz istorije.

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš lično ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora istorije i shvatiš kakav je to poklič 'Za dom spremni!'", napisao je ministar.

Bivša premijerka i nezavisna poslanica u Saboru Jadranka Kosor osudila je Šimunićev istup rekavši da je to "jadno, tužno i štetno". Ona je upozorila da je reč o isključivo ustaškom pozdravu od kojeg se Hrvatska već godinama ograđuje i mora ograđivati zbog zločina tog režima.

"Ponekad pojedinci iz neznanja, pozivajući se na domoljublje, zagube se u nedopustivo", rekla je bivša premijerka, prenose hrvatski portali.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS) i predsednik saborskog odbora za spoljnu politiku Milorad Pupovac rekao je da očekuje reakciju nadležnih institucija, jer je reč o kršenju zakona i Ustava.

Poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Gordana Sobol ocenila je da za takav istup nema opravdanja, jer je reč o ustaškom pokliču koji je i u evropskim okvirima kažnjiv. I ona očekuje reakciju nadležnih institucija. Posle sinoćne pobede nad Islandom i plasmana na SP, Šimunić je istrčao na teren maksimirskog stadiona i sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "Za dom", na šta su mu navijači uzvraćali "Spremni".

U izjavi novinarima objasnio je da je "to oduvek hteo da napravi" i da ga nije briga hoće li biti kažnjen.

"Nemam se čega stideti. Igrao sam za svoj dom. Oni kojima ovo smeta mogli bi proučiti istoriju, ako im smeta ovo što sam napravio, njihov problem", poručio je hrvatski reprezentativac.

2024 © - Vesti online