Sreda 20.11.2013.
12:57
Beta

Pusić: Sprečićemo referendum protiv ćirilice

Zagrebčani na Tgru Bana Jelačića u redovima stoje da se upišu protiv ćirilice
 

Ona je u intervjuu za današnji riječki Novi list rekla da oko toga postoji konsenzus.

"Najpre se udarilo na LGBT, pa će na Srbe, pa ko zna koga sledećeg, evo mi smo žene, možda i nas zahvati... To je apsolutna destrukcija", ocenila je ministarka.

Dodala je da je potrebno javno reći da će vlast "stati u odbranu civilizacijskih dometa hrvatske države" i da je "terora ovakve vrste, uskogrudnosti ovakve vrste, retrogradnosti ovakve vrste - dosta".

Na pitanje znači li to da će biti suspendovana neka udruženja koja se služe govorom mržnje, Vesna Pusić je odgovorila da zakonodavstvo u tom smislu postoji i da će kad javni govor pređe zakonsku granicu, kad počne pozivanje na nasilje ili fizičko uništavanje, vlast "čvrsto štititi zakon".

O sve izraženijim podelama u društvu koje su došle do izražaja povodom ćirlice u Vukovaru i tokom proslave Dana sećanja na žrtvu tog grada 1991. kada su najviši državni funkcioneri sprečeni da se priključe koloni sećanja, Pusićeva je rekla da su demokratija, ljudska i manjinska prava, minimum minimuma i da u tome ne može biti podela.

"Ali mislim da treba jasno reći da postoje neke ekstremističke grupe u hrvatskom društvu koje, koristeći takve teme, pokušavaju huškati ljude i destabilizovati vlast", ocenila je šefica hrvatske diplomatije.

Ona je istakla da je blokada državnog vrha u Vukovaru bilo iskorišćavanje Vukovara i njegove žrtve za stranačko politikanstvo i povezala s tim najjaču opozicionu Hrvatsku demokratsku zajednicu. Poručila je će vlada nastaviti da se drži Ustava i zakona, jer "niko nema pravo da destabilizuje državu i njene institucije".

2024 © - Vesti online