Sreda 20.11.2013.
11:44 >> 11:44h
Vesti, mondo.rs, mozzartsport.com

Skandal na "Maksimiru": Šimunić proslavljao ustaškim pokličom!

Josip Šimunić u duelu Hrvatske i Škotske u kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014.
 

Kao prvo, da je bilo pravde u UEFA, pitanje je da li bi ovaj fudbaler, očigledno bez sportskih manira, uopšte igrao protiv Islanda, posle brutalnog prekršaja nad reprezentativcem Srbije Miralemom Sulejmanijem u kvalifikacionoj utakmici na "Marakani". Ali, dobio je kaznu od samo dve utakmice.

A, kada mu se već ukazala prilika da kao akter istorijske pobede Hrvatske nad Islandom (2:0, posle 0:0 u prvoj utakmici) proslavi plasman "vatrenih" na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014, učinio je to na skandalozan način. Na ionako trusnom balkanskom području, u kojem su tenzije podgrejane i poslednjim dešavanjima oko postavljanja ćirilićnih tabli u Vukovaru, ovo je nešto što je najmanje bilo potrebno. Ali, očigledno da tako ne razmišljaju "usijane glave", dok to može da naiđe jedino na osudu trezvenih ljudi, bez obzira na nacionalnost.

Naime, najiskusniji fudbaler reprezentacije Hrvatske i štoper Dinama iz Zagreba je posle utakmice uzeo mikrofon u ruke i sa razglasa širio ustaški poklič, poznat po zlu iz vremena NDH, tokom Drugog svetskog rata, a koji se ponovio i u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka. On je vikao "Za dom!", dok je deo publike uzvraćao pokličom "Spremni!". Ovo je ponovljeno nekoliko puta pre nego što je Šimunić konstatovao: "Svaka vam čast". Dobio je ovacije, a potom je jedan od navijača dodao: "Leti, leti, Sulejmani", prenosi mondo.rs.

A, posle svega, Šimunić je rekao da je to uradio potpuno svesno.
"Ovo sam dugo želeo da uradim. Ne bojim se kazne, a oni koji misle da je zaslužujem neka malo bolje prouče istoriju. Nisam ništa loše uradio, volim svoju Hrvatsku, svoj dom, i ako to nekome smeta, to nije moj problem. Drago mi je da su mi navijači otpozdravili", rekao je Šimunić, poznat po velikoj ljubavi prema muzici Marka Perkovića Tompsona, prenosi "Mocart sport".

2024 © - Vesti online