Sreda 20.11.2013.
12:18
Beta

"Optužene za ratne zločine udaljiti iz Vojske"

Foto: Arhiva
 


U saopštenju Fond je podsetio da je Tužilaštvo za ratne zločine 6. novembra 2013. godine podiglo optužnicu protiv oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića i Rajka Kozline za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Optužnicom im je stavljeno na teret da su, kao nekadašnji pripadnici 549. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno s pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila, stanovnika sela Trnje kod Suve Reke - starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine.

Pročitajte još: Oficir i podoficir VS optuženi za ubistvo 27 Albanaca

Prema optužnici, Pavle Gavrilović je izdao naređenje da u selu "ne sme biti preživelih", a Rajko Kozlina je jednom starcu pucao u glavu kako bi drugim vojnicima pokazao kako da ubijaju civile.
 

"Zadržavanjem optuženih za ratne zločine u institucijama koje su nadležne za sprovođenje zakona i bezbednosti građana, institucije Republike Srbije otežavaju proces vraćanja poverenja u rad institucija koje su učestvovale u činjenju i prikrivanju najtežih zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji", naveo je Fond.

2024 © - Vesti online