Sreda 20.11.2013.
07:46
Beta

DSS: Kako će se suditi osumnjičenima za ometanje izbora?

Izbori u Kosovskoj Mitrovici i dalje u žiži
 

"Hipotetički, ako se nađu vinovnici, a nadamo se da hoće, oni koji su razbijali kutije u Kosovskoj Mitovici i utvrdi se da su oni iz centralne Srbije, a jedan deo iz Kosovske Mitrovice gde će njima biti suđeno i po kojim zakonima", upitala je Sanda Rašković Ivić tokom skupštinske rasprave o sudskim zakonima.

Ona je pitala kom bi se sudu u slučaju prvostepene osude mogli žaliti osumnjičeni za razbijanje glasačkih kutija tokom prvog kruga lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici 3. novembra. Još nije poznato ko su ljudi koji su razbijali glasačke kutije u Kosovskoj Mitrovici zbog čega su ponovljeni lokalni izbori u tri glasačka centra.

U odgovoru na pitanje iz DSS, Selaković je kazao da je po krivičnom zakonodavstvu Srbije država u mogućnosti da sudi i procesuira svakog svog građanina i da za to može ovlastiti bilo koji sud koji je stvarno nadležan na teritoriji Srbije.

Selaković je rekao da bi drugostepeni sud bio neposredno nadređeni Apelacioni sud onom sudu u kome bi se osumnjičenima za razbijanje glasačkih kutija sudilo u prvom stepenu.

"Moguće je da tu nadležnost dobije i Viši sud u Kraljevu ili u Nišu. U prvom slučaju drugostepeni bi bio Apelacioni sud u Kragujevcu, a u drugom slučaju Apelacioni sud u Nišu. Može da bude i Viši sud u Beogradu, ne vidim prepreke za to, ali u svakom slučaju o tome bi odlučivao predsednik Vrhovnog kasacionog suda jer je on ovlašćen da to čini", kazao je Selaković.

2024 © - Vesti online