Petak 12.03.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Moguća rehabilitacija generala Trifunovića

Vlada Trifunović

Trifunović je bio komandant Varaždinskog korpusa koji je iz potpunog okruženja 1991. uspeo da spase 280 vojnika i oficira. Zbog ovog čina on je u Srbiji 1995. osuđen kao izdajnik, a u Hrvatskoj - kao ratni zločinac.


- Očekujem da će pravosudni organi u Srbiji sagledati sve činjenice vezane za procesuiranje generala Trifunovića i da će uskoro izaći sa odlukom koja ovog puta neće biti opterećena politikom ili društvenim okolnostima kao što je do sada to bio slučaj - kaže Malovićeva.


Predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta prijatno je iznenađen brzinom reakcije Ministarstva pravde i Tužilaštva, kao i podatkom da je ovu inicijativu podržalo više od 70 nevladinih organizacija u Srbiji.


- Očekujemo da će napokon biti doneta odluka koja će ispraviti veliku nepravdu nanetu generalu Trifunović i njegovim saradnicima - naglasio je Dereta. On očekuje da će uskoro i kolege iz nevladinog sektora u Hrvatskoj podneti sličnu inicijativu, jer je Trifunović tamo osuđen na 15 godina zatvora.


Zahtev za rehabilitaciju generala Trifunovića i njegovih saradnika uputile su 6. marta Građanske inicijative, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava i Milenijum iz Niša. Inicijativa je usledila pošto je Vrhovni sud Srbije nedavno poništio presudu protiv generala Trifunovića.

Uskoro i Slovenija


General Trifunović je pravosnažno osuđen i u Sloveniji. Dereta smatra da je moguće da će sastanci predsednika Slovenije, Hrvatske i Slovenije doprineti da i tamo dođe do rehabilitacije. Ministarka Malović dodaje da su u toku pregovori sa Slovenijom o zaključenju ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim predmetima.

2024 © - Vesti online