Sreda 20.11.2013.
08:00
Vestionline

"Stiv Džobs škola" u Srbiji: Sveske i knjige zamenili tabletima

Svi predmeti od sada na samo jednom tabletu
 

Ovo je prvi takav projekat u Srbiji, a tablet kao redovno nastavno sredstvo postoji u svega nekoliko škola u svetu. Zahvaljujući tabletima, učenici mogu da komuniciraju onlajn sa profesorima od kuće. Ovo je nastavu promenilo iz korena.

"Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi, sada se otvara samo jednim klikom na tablet računaru. Učenici ovako brže i lakše mogu da uče pravopisna pravila i gramatiku, da vežbaju veštine pisanja na sopstvenom blogu, a lektiru čitaju u elektronskom obliku", kaže Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

Matematiku, koja je mnogima bila bauk, učenici sada doživljavaju kao igru i uživanje. Umesto šestarom i lenjirom, koji su nekada bili nezaobilazni na časovima geometrije, sada, zahvaljujući brojnim matematičkim aplikacijama, pravilne kružnice i trouglove crtaju u samo nekoliko poteza onlajn.

Ni časovi istorije više nisu dosadni. "Mi smo dokaz da čak i istoričari, koji se često smatraju konzervativnim, mogu da se modernizuju. Uz pomoć tablet računara, deci je pružena mogućnost da 'dotaknu' i dožive istoriju. Do juče su morali da listaju udžbenike i gledaju neke zastarele fotografije, dok sada, samo jednim klikom na tabletu, mogu da dožive ono što su čuli na času. Uz pomoć video igrice, učenici mogu da 'zavire' u neku istorijsku bitku; da saznaju, na primer, kako su izgledali i borili se vojnici u srednjem veku", kaže Aleksandar Markov, profesor istorije u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

Pre samo nekoliko meseci, u jedanaest holandskih osnovnih škola uvedeni su tablet računari. Oko hiljadu dece potpuno je prešlo na učenje gradiva sa tableta, a njihova nastava je prilagođena ovakvom načinu rada. "Stiv Džobs škole", kako su ih popularno nazvali, u budućnosti će, izgleda, biti sasvim uobičajena stvar.

Upotreba informacionih tehnologija je neizbežna u modernom obrazovanju. Stručnjaci predviđaju da će se novi obrazovni sistem u potpunosti oslanjati na laptopove i tablet računare.

2024 © - Vesti online