Utorak 19.11.2013.
18:30
Glas Srpske

"Draža je samo branio svoju zemlju, sve ostalo je propaganda"

Glogovac kao Draža Mihailović
 

"Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu, kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli. S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali", kaže Glogovac i napominje da serija predstavlja pokušaj da se prikaže i ta druga strana priče.

Učio od Dražinih savremenika

 

"U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora", zaključio je Nebojša Glogovac.

"Serija se u stvari i bavi temom bratoubilačkog rata, odnosno pitanjem zašto smo se mi Srbi okrenuli jedni protiv drugih u borbi protiv neprijatelja. To je ono što je strašno u svemu tome i serija pokušava da skrene pažnju da budemo jedinstveniji u budućnosti. Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici. Nema tu dovoljno ni analize, ni nekog kritičkog pristupa. Skloni smo mitologijama i veličanju onih koji su nam trenutno vođe. Podležemo propagandi i raznim drugim uticajima, a svoje, ono što je izvorno naše, ne umemo da čuvamo", kaže poznati glumac i dodaje da ne prati komentare na društvenim mrežama kao i da ne zna kako su gledaoci reagovali posle emitovanja prve dve epizode.

Serija ulazi i u problematiku kako je rat protiv neprijatelja prerastao u bratoubilački
 

"Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama", navodi Glogovac i objašnjava kako se pripremao za ulogu Draže.

2024 © - Vesti online