Utorak 19.11.2013.
17:05
Beta

''Vukovar je posledica ustupaka desnici''

Ustupci desničarima nas skupo koštaju: Stjepan Mesić

Događaji u Vukovaru posledica su davanja ustupaka toj desnici, koji su u nekim slučajevima bili kršenje pozitivnih propisa upravo one države koja danas postoji zahvaljujući i žrtvi Vukovara, ističe Mesić u saopštenju, prenosi agencija Hina.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara obeležen je juče u znaku podela. Najviši državni zvaničnici bili su sprečeni da se priključe koloni sećanja do Memorijalnog grobja, pa su vence položili na mestu masovne grobnice u Ovčari. Drugu, masovniju kolonu, predvodili su ratni veterani okupljeni u Štab za odbranu hrvatskog Vukovara koji su protivi upotrebi ćirilice u tom gradu.

Mesić je u saopštenju ocenio da za podelu na "narod" i "državni vrh" ne postoje objektivni razlozi jer je državni vrh izabran upravo voljom naroda, odnosno većine stanovnika.

Mesić je naglasio da se budućnost Hrvatske može graditi samo i isključivo na temeljima demokratije, pune ravnopravnosti svih građana, poštovanja ljudskih prava, uključujući prava manjina i na odlučnom otporu svakom skretanju s toga puta.

"Još nije kasno, mada je vremena sve manje", poručio je bivši hrvatski predsednik.

2024 © - Vesti online