Sreda 20.11.2013.
08:00
metro-portal.hr

Hrana koja oduzima energiju

Neko bi rekao, sjajan izbor! I jeste, ako nije u pitanju fabrički musli koji je pun šećera i masti
 

Na primer, pahuljice za doručak izgledaju kao sjajan izbor za početak dana, ali kad malo pogledate kutiju, videćete da su prepune rafinisanih ugljenih hidrata i masti. Oni brzo podižu energiju, to je tačno, ali i jednako tako brzo ta energija nestaje a nagli skokovi šećera u krvi ometaju proizvodnju hemikalija u mozgu koje regulišu probavu i apetit. Zaključak? Doručak s proteinima daleko je bolji izbor.


Masna i pržena hrana se teško vari, pa će unutrašnji organi povući krv daleko iz udova, a to može da potraje i šest do osam sati. Vi ćete se za to vreme osećati tromo i nemoćno, a takva ishrana će negativno uticati i na funkciju mišića i kratkoročno pamćenje.

Energetska pića, kao i pahuljice imaju kratkoročan efekat, remeteći nivo šećera u krvi koje će na kraju pasti ispod nivoa koji ste imali kad ste ih popili, što će uzrokovati iscrpljenost i dehidraciju.

Ishrana sa malom količinom gvožđa čini vas umornim. Zato navalite na spanać kuvan na pari i semenke bundeve kako biste dopunili zalihe.

Bez preskakanja obroka!

Štetno je i preskakanje obroka jer se telo u tim situacijama počinje ponašati kao da gladujete i štedeti energiju. Slabe sve telesne funkcije, uključujući i koncentraciju, pa zato nemojte da preskačete obroke.

2024 © - Vesti online