Petak 12.03.2010.
01:06
Vestionline

Meksiko slavi revoluciju i u Srbiji

Starosedeoci Mezoameričke visoravni proizvodili su papir ranije nego Evropljani i to od kore različitih vrsta stabala iz porodice duda, poznate pod zajedničkim nazivom amate.

U Kini je sve počelo


Već u 105. godini p.n.e. papir se proizvodio u Kini, njegovo korišćenje je kasnije prošireno na Damask, a odatle u Evropu.

Amatl je reč na nauatl jeziku kojom su indiosi označavali papir dobijen udaranjem kore amatea kamenom dok se ne dobije masa kojoj je dodavana lepljiva smeša dobijena iz lukovice nekih vrsta orhideje, zatim su pravljeni listovi koji su se sušili na suncu i, po sušenju, bili spremni za upotrebu.


Pre dolaska Španaca, papir amate se proizvodio u velikim količinama i bio je veoma cenjen. Korišćen je za izradu kodeksa u kojima su zapisivana naučna i religiozna znanja, istorijski i administrativni podaci toga vremena. Tradicionalno, ovaj papir se koristio za vračanja i rituale posvećene ozdravljenju ili za prizivanje obilnih kiša i dobre žetve.


Tokom kolonijalnog doba, ova vrsta papira je bila zabranjena i tradicija papira Meksika izgubila se gotovo do nestanka.

Zahvaljujući otomima iz San Pablito Pauatlana, urodjeničkog seoceta u gotovo nepristupačnoj oblasti na severnim planinama države Puebla, koje je tokom perioda španske kolonije služilo kao utočište indiosa, zanatska izrada papira je mogla da preživi do današnjih dana kao jedna od najlepših i najoriginalnijih tradicija američkog kontinenta i da upravo danas doživljava svoje zlatno doba u naivnom slikarstvu Meksika.

2024 © - Vesti online