Ponedeljak 18.11.2013.
17:37
Beta

“Srbi i Hrvati da grade zajedničku budućnost“

Veljko Džakula

"Naša poruka je poruka iskrenog pomirenja i mislim da bi i Srbi i Hrvati trebalo da dostojanstveno žive, da se okanu istorije i prošlosti, koju ne kažem da treba zaboraviti, ali treba graditi zajedničku budućnost punu dostojanstva i međusobnog uvažavanja", rekao je novinarima Džakula koji je prisutvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara.


U Vukovaru je danas bio i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, ali on nije želeo da da izjavu novinarima, preneli su lokalni mediji.


Obeležavanje 22. godišnjice stradanja Vukovara i Dana sećanja na žrtvu tog grada 1991. godine danas su obeležile podele, koje su posledica uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru početkom septembra.


O tome su svedočile dve kolone sećanja, od kojih je jedna bila na čelu s najvišim hrvatskim zvaničnicima, a druga, nazvana "vukovarska kolona", na čelu s delom ratnih veterana okupljenih u Štab za odbranu hrvatskog Vukovara.

Više o problemu dvojezničnih tabli u Vukovaru pročitajte OVDE


U nekoliko navrata aktivisti Štaba blokirali su prolazak službenoj koloni, a posle konsultacija predstavnici državnog vrha odlučili su da odustanu od učešća u zajedničkom mimohodu.


Iz Vlade su saopštili da nisu odustali od kolone sećanja i polaganja venaca na Memorijalnom groblju, već da su bili sprečeni da se pridruže koloni, pa da je državni vrh položio vence na mestu masovne grobnice na Ovčari.

2024 © - Vesti online