Ponedeljak 18.11.2013.
15:19
danas.net.hr

Tuđman namerno žrtvovao civile u Vukovaru

Komandant odbrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb snimao je sve razgovore sa Zagrebom u tom periodu. On je u danima pred pad Vukovara od predsednika Hrvatske zatražio hitnu evakuaciju civila, a prema snimcima koji su emitovani na Dnevniku HTV-a, nije naišao na razumevanje, niti zabrinutost kod Tuđmana.

Pravi ''heroj'': Franjo Tuđman

''A ja bih vas podsetio, tamo je 2.000 dece. Šta ćemo s tom decom?'', pitao je Dedaković.

S druge strane usledio je odgovor: ''Hajde, hajde, vi radite svoje, idem ja da vidim nešto. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje'', odgovorio mu je Tuđman koji je tražio da mu Dedaković faksom pošalje šta mu treba.

''Dajte mi to, što ste mi sad kazali, pošaljite mi faksom'', rekao je Tuđman na šta je Dedaković rekao: ''E, kod mene ne radi faks, gospodine predsedniče'', odgovorio mu je Jastreb.

S druge strane, Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana i jedan od čelnika hrvatskih obaveštajnih službi 90-ih, tvrdi da se deo razgovora između njegovog oca i Dedakovića koji je emitovan odnosio na poruku da se treći put ne ide u uzaludni proboj preko Marinaca, a ne na evakuaciju dece iz Vukovara, kako to sugeriše HRT.

2024 © - Vesti online