Ponedeljak 18.11.2013.
15:41
Beta

Pardon, Etihad naručio 199 Boinga i Erbasa

Etihad se ponovio za naredne dve decenije
 

Kako je juče najavljeno na sajmu u Dubaiju, Etihad, koji je manjinski vlasnik Er Srbije, kupiće 87 aviona kompanije Erbas i 56 Boinga, sa pravom kupovine još 56 aviona.

Narudžba uključuje 25 boingovih letelica nove generacije 777-8X, 30 aviona 787-10 drimlajner, jedan teretni avion 777, erbasove avione A350 XWB, A320 neo i druge. Isporuka većine letelica počeće od 2018. godine.

Etihad je prvi kupac koji je naručio avion nove generacije 777-8X, koji bi trebalo da uđe u upotrebu krajem decenije. Etihad je rezervisao i pravo kupovine još 12 takvih aviona.

Etihad ervejz u ovom trenutku raspolaže flotom od 86 aviona, a dodatno je 2008. godine naručio 80 novih letelica.

Kako je saopšteno, novi avioni bi trebalo Etihadu da omoguće da u narednih deset godina osvoji nova tržišta, pojača postojeće linije i postepeno zameni starije avione.

Pored toga, narudžbe kompanije će biti preuzmerene i na partnerske aviokompanije u kojima Etihad ima manjinsko učešće, među kojima su Er Berlin, Er Sejšels, Er Lingus, Virdžin Australija i Er Srbija.

Kompanija je na vazduhoplovnom mitingu u Dubaiju saopštila i da je stekla 33,3 odsto učešća u švajcarskom avioprevozniku Darvin erlajn, koji će ponuditi Etihadove prve brendirane regionalne operacije i koji bi trebalo da ojača prisustvo avioprevoznika iz Emirata na evropskom tržištu.

"Prilika da se standardizuju flote i usklade ponude među članicama, uz istovremeno očuvanje prepoznatljivog brenda i identiteta svake kompanije, obezbediće kako sinergiju troškova tako i tržišne prednosti", izjavio je generalni direktor Ttihad ervejza Džejms Hogan.

2024 © - Vesti online