Utorak 19.11.2013.
08:00
24sata.hr

Smrznuto voće i povrće ima više vitamina nego sveže

Gotovo 70 odsto voća i povrća sadrži više antioksidansa, vitamina C i minerala nakon smrzavanja (izuzetak su limun, karfiol i kukuruz)
 

U proseku, smrznuti brokoli sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta karotena od svoje sveže verzije. Smrznuta šargarepa ima trostruko više luteina i dvostruko više beta karotena, ali i više polifenola nego sveža šargarepica.

Nutritivne vrednosti namirnice kod smrzavanja se u nekim slučajevima drastično razlikuju, pa tako smrznuti spanać ima četiri puta više hranjivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.

Ukupno gledano, čak dve trećine voća i povrća zdravije je jesti smrznuto nego

I ovo:

Najveće zablude o zamrzavanju hrane

sveže, uz izuzetak limuna, karfiola i kukuruza.

Razlog zbog kojeg je smrznuto bolja opcija je to što se voće i povrće smrzava odmah nakon ubiranja, dok sveži plodovi mogu mesecima stajati u supermarketima poprskani raznim hemikalijama kako bi zadržali svoj dobar izgled.

- Uvek je najbolja opcija pojesti voće ili povrće odmah nakon branja, ali je to najčešće i nemoguća opcija. Samo nekoliko dana skladištenja šteti nutritivnim vrednostima namirnica, pojasnio je jedan od autora studije, profesor Graham Bonvik.

2024 © - Vesti online