Utorak 19.11.2013.
08:00
magazin.net.hr

Muči vas stomak? Ova hrana će vam pomoći

Kad stomak zaboli....dajte prednost prirodnim "lekovima"
 

Isprobajte ove namirnice:

Papaja
Često se koristi u lečenju probavnih smetnji poput nadutosti, gasova, proliva i gorušica. Papajin enzim, papain, razgrađuje hranu koja može uzrokovati iritaciju želuca. Pola natanko naseckane papaje mnogo će vam pomoći.

Jabuke
Ovo jesenje voće odlično je u lečenju bolova u stomaku, jer je bogato enzimima i topivim vlaknima koji pomažu u otklanjanju iritacije želuca uzrokovane hranom, a kao bonus jabuke i snižavaju holesterol. Ako imate osetljivi želudac najbolje ih je konzumirati pečene.

Cimet
Ovaj začin može da pomogne kod celog niza probavnih smetnji, od jutarnje mučnine do proliva i gasova. Ovaj začin možete konzumirati tako da ga pospete po jabukama, bananama ili ga možete staviti u biljne čajeve poput kamilice ili čaja od đumbira. Možete napraviti i čaj od cimeta: dodajte pola kašičice cimeta u jednu šoljicu vruće vode i pustite da odstoji pet minuta pre konzumiranja.

Đumbir
Ako ste imali probavnih smetnji, sigurno vam je neko rekao da je đumbir odličan u uklanjanju bola u stomaku. Preporučuje se i za otklanjanje mučnina i upala.

Menta i timijan
Obe biljke stimulišu probavni sistem i hranu polako guraju kroz probavni trakt. Konzumiranjem čaja od mente ili timijana možete pomoći u otklanjaju grčeva u stomaku i pritiska zbog gasova i nadutosti.

Semenke kima
Ove semenke čine čuda u poboljšanju probavnog sistema i otklanjanju gasova i nadutosti. Dodajte jednu kašičicu semenki kima u jednu šoljicu prokuvane vode. Prekrijte i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte tri šoljice dnevno ovog napitka dok vam ne bude bolje. Isti efekat postići ćete i žvakanjem ovih semenki.

Obični krekeri
Ako niste alergični na gluten, obični krekeri uvelike mogu pomoći kod problema s varenjem, jer imaju mali postotak vlakana i lako ih je variti.

2024 © - Vesti online