Ponedeljak 18.11.2013.
11:11
BETA

Amnesti: Radnike migrante u Kataru tretiraju kao stoku!

 

Katar će 2022. godine biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva, a Amnesti je pozvao Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da sarađuje sa vlastima u Kataru, kako bi se iskorenila zloupotreba radnika, koji uglavnom dolaze iz Južne Azije.

"Naša saznanja pokazuju zabrinjavajući nivo eksploatacije radnika u građevinskom sektoru u Kataru. Dužnost FIFA je da pošalje jasnu, javnu poruku da neće tolerisati zloupotrebu ljudskih prava na građevinskim projektima vezanim za Svetsko fudbalsko prvenstvo", navodi se u saopštenju.

Amnesti je naveo da je prošlog oktobra i u martu ove godine razgovarano sa migrantima koji rade u građevinskoj industriji i da su održani sastanci sa predstavnicima 22 građevinske firme i predstavnicima vlade. U izveštaju se navodi da zloupotrebe obuhvataju "neisplaćivanje zarada, teške i opasne uslove za rad i šokantne uslove smeštaja".

"Nedopustivo je da se u jednoj veoma bogatoj zemlji nemilosrdno eskploatiše toliki broj radnika migranata, koji su ostavljeni bez plate i bore se da prežive. Poslodavci u Kataru su pokazali užasnu nebrigu za osnovna ljudska prava radnika migranata", dodaje se u saopštenju.

FIFA je u svom saopštenju navela da je poštovanje ljudskih prava deo svih njenih aktivnosti.

"Cilj FIFA je da zemlje domaćini svetskih prvenstava obezbede zdrave, bezbedne i dostajanstvene uslove za rad svim radnicima - državljanima i strancima, uključujući i građevinske radnike, koji učestvuju u pripremi takmičenja", navodi se u saopštenju FIFA.

2024 © - Vesti online