Ponedeljak 18.11.2013.
09:05
B92

Deponija posvađala Šabac i Sremsku Mitrovicu

Devet meseci po isteku roka za završetak, regionalna deponija u Sremskoj Mitrovici je prazna, a đubre preti da stigne u centar Šapca.

Regionalna deponija Srem - Mačva je prazna, a đubre preti da stigne u centar Šapca (Foto: Ilustracija)
 

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović tvrdi da šabačka uprava ne poštuje sporazum potpisan između dva grada.

- Pokušali smo nekoliko puta da razgovaramo o tome, ali se uvek odlagalo od strane Šapca. Grad Sremska Mitrovica se obraćao i pismenim putem kako bi se sva akta uskladila sa Zakonom o javnim preduzećima što je moralo da se uradi do februara ove godine, ali grad Šabac ni na jednu ovu inicijativu nije odgovorio, kaže gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

S druge strane, prvi čovek Šapca Miloš Milošević kaže da je u pitanju samo nesporazum.- U tumačenju nekih odredaba bilo je malih nesporazuma, ali smo ih razrešili. Svi ti akti će biti doneti, kako bi ova deponija mogla da funkcioniše na način kako smo to očekivali, kaže gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Iako nijedna strana neće da potvrdi da se umešala politka, komšijske nesuglasice nastale su posle izbora kada je na red došlo pitanje direktorske fotelje.

- Mi smo doneli odluku o promeni direktora, o promeni organa upravljanja, odluku o izmeni osnivačkog akta, odluku o izmeni sporazuma...Ni na jedan od tih dokumenata grad Šabac nije hteo da dâ saglasnost. Zašto, ne znam, kaže Nedimović.

- Imali smo lokalne izbore, promenile se političke snage i problem je nastao kada se tražilo da se smeni direktor koji je tada imenovan. Po našem tumačenju, sporazum ne predviđa takav način, tvrdi Milošević.

Deponija ne reciklira smeće, ali ima svoje preduzeće osnovano 2011. sa dvadesetak zaposlenih, koji primaju platu iz budžeta grada Šapca.

- To je tačno, ali će taj problem biti rešen kada iygladimo nesporazum, kaže Milošević.

Nedimović dodaje da će probnu upotrebnu dozvolu dobiti za mesec dana, ali da početak rada zavisi od uprave grada Šapca.

- Mi ćemo biti prinuđeni, ukoliko se sporazum ne postigne u narednih nekoliko dana, da zatražimo svoja prava u skladu sa sporazumom, a kasnije na sudu, kaže Nedimović.

Za ovaj projekat EU finasirala je oko 5 miliona evra, a Šabac i Sremska Mitrovica po milion, pa je dovedeno u pitanje kako će donatori shvatiti ovaj nesporazum.

2024 © - Vesti online