Utorak 19.11.2013.
02:40
Vesti

Estefan oslobođen optužbe za ubistvo

Žrtva: Majkl Mekgerk
 


Sudija za prekršaje Džen Stivenson izjavila je u petak da ne misli da postoji dovoljno dokaza da bi Estefan mogao da bude izveden na suđenje za ubistvo. Ona je takođe kazala da ne veruje da bi porota, ukoliko bi bila ispravno upućena, mogla da ga proglasi krivim. Ona ga je, međutim, optužila za saučesništvo posle krivičnog dela ubistva i ilegalno posedovanje tri komada vatrenog oružja.

Optužba

Tužba tvrdi da je Medić, isfrustriran dugim sudskim sporovima sa Mekgerkom, naveo svog tadašnjeg prijatelja i saradnika, bivšeg boksera Lakija Gatelarija da organizuje likvidaciju. Gatelari je zatražio pomoć od Safetlija i svog vozača Senada Kaminića. Onda je Safetli, navodi tužba, uzeo 19-godišnjeg Estefana da obave posao. Od njih petorice optuženih u vezi s ubistvom, jedino su Medić i Estefan prošli kroz sudsko saslušanje kako bi se odredilo da li treba da im se sudi. Ostali, Gatelari, Safetli i Kaminić dobili su značajan popust za svoju ulogu u likvidaciji u zamenu za pomoć tužbi protiv Medića i Estefana.

 

Sada će tužioci odlučivati da li da prihvate njegovo izjašnjavanje o krivici ili će nastaviti sa pritiskom da se dokaže njihova prethodna optužba.


Glavni problem tužbe je da dokaže ko je od dvojice ubica u "sačekuši" za Mekgerka - Estefan ili Haišam Safetli, ispalio smrtonosni hitac. Kako je i na pretresu rečeno, i Safetli i Estefan poricali su da su pucali i istovremeno teretili jedan drugog za likvidaciju kontroverznog biznismena.


Estefanov advokat Gordon Eliot ranije je kazao sudu da njegov klijent istrajava u tvrdnji da nije znao da Safetli planira da te noći ubije Mekgerka. Estefan je rekao da je mislio da će ponovo pratiti žrtvu. Danas 23-godišnjak odmah je priznao krivicu za saučesništvo, ali nije imao komentara na optužbe o oružju.


Do ovakvog razvoja došlo je samo nekoliko nedelja pošto se Ron Medić, saoptuženi sa Estefanom za ubistvo, formalno izjasnio da nije kriv za zločin koji se dogodio septembra 2009.


Safetli je inače uvek optuživao Estefana da je povukao oroz. On je tvrdio da je, kada je Mekgerek pošao napolje iz svog mercedesa, Estefan "u trenu" prešao aveniju Krenbruk i ubio ga. Kada je Safetlijeva tvrdnja na sudu dovođena u pitanje, on je kazao: "Pravite anđela od toga deteta, a on to nije."

Pred sudom 6. decembra

Estefan će 6. decembra biti izveden pred Vrhovni sud. On se nalazi u zatvoru od kako je uhapšen, oktobra 2010. Najviša kazna za saučesništvo posle ubistva je 25 godina.

Tada mu je barister Vinston Teračini, koji zastupa Medića, odbrusio:


- Ne zanimaju nas anđeli, nas zanimaju kriminalci kao što si ti.


Krunski tužilac Džina O'Rurk tvrdila je da je Estefan, koji je kasnije dobio 30.000 dolara za svoj udeo u ubistvu, bio dobro upoznat sa zaverom i da je oružje koje je koristio bilo na prednjem sedištu kola kojima su se njih dvojica vozili da ubistvo izvrše.


Međutim, saopštavajući odluku prošle nedelje pred Centralnim lokalnim sudom, gospođa Stivenson je rekla da je utvrdila da je njegovo svedočenje "krajnje nepouzdano" i opisala ga kao "maštovitu osobu" koja je imala običaj da se hvali svojim poduhvatima i ubeđuje ljude u njih.


Ona je kazala da tužba nije bila u stanju da Safetlijeve optužbe dokaže bez osnovane sumnje.


- Imajući dokaze pred sobom, nisam utvrdila da optuženi može odgovarati za ubistvo - rekla je ona. - Ali, čini se da u ovom trenutku nema sumnje da je optuženi počinio krivično delo.


Predmet će narednog meseca biti prosleđen Vrhovnom sudu.

Majka u suzama

Estefanova majka Jola zaplakala je posle odluke pred reporterima pred sudom:
- Bog je istinski bio s nama sve ovo vreme - kazala je ona.

2024 © - Vesti online