Nedelja 17.11.2013.
18:58
Vesti, Beta

Ipak, nemoguća misija: Česi odbranili titulu

Češka opet osvojila Dejvis kup: Slavlje Štepaneka i saigrača

Teniska reprezentacija Češke odbranila je danas u Beogradu titulu u Dejvis kupu, pošto je u finalu prestižnog takmičenja savladala Srbiju ukupnim rezultatom 3:2.

Odlučujući poen Češkoj doneo je Radek štepanek, koji je pobedio Dušana Lajovića sa 3:0 u setovima, 6:3, 6:1, 6:1 za sat i 53 minuta igre.

Lajović, 117. teniser na ATP rang listi, sjajno je počeo meč, odmah u prvom gemu oduzeo servis Štepaneku, ali je Čeh već u narednom uzvratio brejkom.
Štepanek, 44. na ATP rang listi, zatim je osvojio svoj servis gem, a na servis Lajovića došao do još jednog brejka i prednosti od 3:1.

Od tog trenutka nivo igre češkog tenisera je znatno bio bolji nego u uvodnim gemovima meča, te 23-godišnji Lajović, koji je u karijeri igrao tek drugi meč na tri dobijena seta, nije uspeo da parira Štepaneku.

Čeh je na svoj prvi servis osvojio čak 80 odsto poena, dok je na drugi osvojio 11 od 21 poena, odnosno 52 odsto.

Pobeda Štepaneka u ovom meču ni jednog trenutka nije dolazila u pitanje, s obzirom da je Čeh bio znatno bolji na servis Lajovića, uz odličnih osvojenih 50 odsto poena na servis srpskog tenisera.

Štepanek je u drugom setu napravio tri brejka, dok mu je to u trećem dvaput pošlo za rukom, te je tako Češku doveo do šeste pobede u 11. međusobnom duelu sa Srbijom.

Ranije danas Novak Đoković je u tri seta, 6:4, 7:6, 6:2 pobedio Tomaša Berdiha i tako Srbiji zadržao ssanse za osvajanje titule.

Tokom meču između Đokovića i Berdiha Beogradska arena je bila puna, ali je publika po njegovom završetku i tokom prvog seta petog, odlučujućeg duela, počela da napušta Arenu.

Svih pet mečeva od petka, do nedelje, završeno je rezultatom 3:0 u setovima, nažalost tri u korsti Čeha, dva u korist Srbije, tačnije Novaka Đokovića. Gubitak povređenog Janka Tipsarevića i suspendovanog Viktora Troickog bio je nenadoknadiv gubitak za "orlove", uz poraz Nenada Zimonjića i Ilije Bozoljca u subotu, ispostavilo se, u presudnom dublu.

Češka je tako postala prva reprezentacija koja je osvojila titulu na gostujućem terenu posle 2008. godine i pobede Španije nad Argentinom.

2024 © - Vesti online