Četvrtak 11.03.2010.
17:58
Tanjug

Amerikancima preti pet uragana

"Prema prognozi, očekuje nas daleko aktivnija sezona u ovoj godini sa natprosečnim pretnjama po američku obalu", navodi se u saopštenju.

Prošle godine u Atlantskom basenu se formiralo devet tropskih oluja, od kojih su tri prerasle u uragane, dok se tokom sezone uragana u proseku formira 11 tropskih oluja, od kojih dve ili tri pogode obalu.

Centar za praćenje uragana ove kompanije je naveo da se očekuje da će se tokom sezone uragana, koja počinje 1. juna i traje do kraja novembra, formirati 16 do 18 tropskih oluja, a da će 15 od njih pogoditi zapadni Atlantik i Meksički zaliv, preneo je Rojters.


Za sada se predviđa da će od toga sedam oluja pogoditi kopno, od kojih će pet biti jačine uragana, a među njima će dva do tri biti veoma snažna.


"Ova godina je svakako daleko više nalik na 2008. nego 2009. godinu, bar što se tiče sveukupne opasnosti po istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i Meksički zaliv", rekao je šef ovog centra Džo Bastardi.

Veliki broj tropskih oluja koji se predviđa ove sezone stručnjaci objašnjavaju porastom temperatura u oblasti okeana, slabljenjem pasatnih vetrova i povećanjem nivoa vlažnosti vazduha.

2024 © - Vesti online