Ponedeljak 18.11.2013.
08:00
Vijesti

Kako sprečiti krađu točkova sa kola

Probudite se jednog jutra, krenete na posao i zateknete ovo
 

Šta možemo da učinimo da smanjimo šansu da am auto završi "a klocnama"? Ako nemate garažu, parkiranje noću na osvetljenom mestu može da bude od pomoći, jer lopovima više odgovara da "rade" pod okriljem mraka.

Iako je teško zaštititi se 100 odsto od lopova, jedan od vidova konkretne zaštite su sigurnosni šrafovi, koji su danas možda najjeftinije i najefikasnije rešenje. Reč je o jednostavnoj ideji – po jedan standardni šraf na svakom točku treba zameniti specijalni šrafom za koji je potreban posebni adapter da bi mogao da se odvrne. Ko nema adapter, ne može ni da skine točak. Ovi sigurnosni šrafovi su već odavno deo serijske opreme novih automobila sa aluminijumskim felnama.

Naravno, vrlo je važno da se adapter dobro sakrije unutar vozila, jer ako je izložen pogledu lopova, ovome neće biti problem da provali vozilo. Takođe, adapter ne bi trebalo da osstavite kod kuće, jer u slučaju da vam pukne guma, nećete moći da je zamenite. Isto važi i za montažu zimskih guma. Bitno je da izaberete kvalitetnije proizvode, jer se dešavalo da se adapter zaglavi u šrsfu, što stvara velike glavobolje.

Na kraju, treba znati da što je dizajn adaptera komplikovaniji, to je on teži za kopiranje. Zato je bolje odlučiti se za neki od proizvoda iz asortimana proizvođača tjuning opreme, nego za onaj iz ponude proizvođača automobila, koji nudi ograničen broj kombinacija.

2024 © - Vesti online