Četvrtak 11.03.2010.
17:20
Tanjug

Pao orman sa hemikalijama, đaci pregledani na VMA

Kako je Tanjugu rekla načelnica Klinike VMA za toksikologiju prof. dr Slavica Vučinić, učenici, njihov razredni starešina, pedagog škole i profesor hemije bili su, najverovatnije, izloženi kratkom isparenju hlorovodonične kiseline, u trajanju od 30 sekundi.
 

"Niko od njih nema znake trovanja, ali će, kako nalažu pravila u ovoj situaciji, biti zadržani u VMA na dvočasovnom posmatranju", kazala je Vučinićeva.
Incident je nastao posle završetka časa Građanskog vaspitanja, koji se, prema rečima direktora Politehnike - škole za nove tehnologije, održava u neuslovnoj prostoriji.
 

Đaci pregledani na VMA

Škola već duže vreme nema adekvatne uslove rada, pa naši učenici moraju i da dele zgradu sa đacima obližnje osnovne škole "Đuro Strugar" gde se obavlja deo nastavnog procesa, rekao je direktor Milovanović i objasnio da je ormar sa hemikalijama oboren pošto ga je jedan od učenika zakačio ramenom.
 

Đake i njihove nastavnike posetio je u VMA pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević koji je upozorio da je današnji incident opomena, jer, kako je rekao, u školama postoji puno hemijskih materija koje se ne čuvaju na adekvatan način.
 

Politehnička akademija kuburi sa prostorom i u Ministarstvu prosvete pokušavamo da nađemo rešenje, rekao je Lazarević i izrazio nadu da će, posle usvajanja nove mreže osnovnih i srednjih škola, biti rešen problem prostora u toj ustanovi.
 

On je najavio da će školu posetiti prosvetna, ali i druge inspekcije, jer je ovo pitanje, kako je rekao, u nadležnosti i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i inspekcije rada.

2024 © - Vesti online