Nedelja 17.11.2013.
12:55
Beta

Vukovar: Hrvati traže manja prava za Srbe

Protest Hrvata u Vukovaru zbog ćirilice i dvojzičnih tabli
 

Predstavnici Štaba najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte sve o slučaju dvojezičnih tabli u Vukovaru OVDE

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra, a za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti oko 470.000 potpisa građana, prenose mediji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da bi svaka inicijativa koja bi vodila smanjivanju prava manjina bila korak unazad i ne bi bila dobra za hrvatsku budućnost.

Josipović je naveo da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i da je "upravo njen pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata društvene stabilnosti".

Koalicija udruženja izbeglica osudila je inicijativu Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara da se na referendumu u Hrvatskoj smanje prava nacionalnih manjina.

Koalicija udruženja izbeglica, čiji je predsednik Miodrag Linta i poslanik Skupštine Srbije sa liste Srpske napredne stranke, ocenila je tu inicijativu kao anticivilizacijsku.

"Navedena inicijativa ima za cilj da kod Srba (u Hrvatskoj) stvori osećaj neizvesnosti i straha i da im nametne optužbu da su kao narod kolektivno krivi za ratna dešavanja", smatraju u srpskom udruženju izbeglica.

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od Evropske unije, Savet Evrope i OEBS-a da osude inicijative za smanjenje prava Srba u Hrvatskoj. To udruženje od Hrvatske traži da u potpunosti primeni zakon i obezbedi Srbima njihova prava.

2024 © - Vesti online