Subota 16.11.2013.
13:03
J. L. Petković - Vesti

Jović: Narod teraju da glasa

Nebojša Jović, član antiizbornog štaba Kosovske Mitrovice
 

On dodaje da je na izborima održanim pre dve nedelje u tom gradu zvanično izašlo 7,8 odsto građana, ali da "nigde nije rečeno da su u tom procentu većina bili Albanci, Bošnjaci i Romi".

Ti izbori su prošli ružno. Razlupane su kutije. Da li ste i Vi vršili pritisak na građane?
- Jeste bilo i dobacivanja sa naše strane, i palo je ružnih reči, što nije smelo da bude, ali jasno se videlo da se oni koji izlaze na izbore osećaju poniženo i bedno. Ne zato što im je neko dobacivao, nego zato što znaju da rade nešto što ne bi trebalo, ali strah je prevagnuo. Užasna kampanja je dala rezultate: pričalo se da će nas Srbija ostaviti, da ćemo izgubiti radna mesta, zaposlenima su slate SMS poruke da u 15 časova moraju da se nacrtaju ispred fabrike gde rade. Kao u logoru su išli na glasanje.
 

Šta ako bojkot ne uspe?
- Ako bude velika izlaznost, priča je završena - priznali smo nezavisnost Kosova. Sa recimo 30 procenata Srba, će reći, izbori možda nisu legitimni, ali njih je priznao Beograd, Priština i Brisel i Vašington i oni žele konačno "mir na terenu". Tada će za nas koji smo protiv toga reći da smo ekstremi, i onda mogu da nas hapse.
 

Evidencija birača

Očekuje se zabrana okupljanja na biračkim mestima?
- Čuli smo za to, ali meni niko ne može da zabrani da stojim 50 metara dalje i evidentiram ko glasa. I želim da se zna da ćemo evidentirati birače samo zato da ne bude ko u vreme Slobodana Miloševića kada je za njega glasalo 120 odsto Albanaca. Uz to, dva dana pre izbora smo imali dojavu da će, ako se proceni da bojkot uspeva, pokušati sabotažu. Mi za sabotažu nemamo motiv. Naša želja je bila da bojkot uspe.

2024 © - Vesti online