Subota 16.11.2013.
07:48
RTS

Albanija neće da bude hemijsko đubrište

Protest u Tirani zbog američkog plana o uništavanju hemijskog oružja u Albaniji
 


"Nije moguće da se Albanija priključi toj operaciji", rekao je albanski premijer Edi Rama u televizijskom obraćanju, navodeći da Albanija nema dovoljno kapaciteta za tako nešto.


Prethodnih nedelja, opozicija i demonstranti na ulicama Albanije oštro su se usprotivili planu da ta zemlja bude "domaćin" za uništavanje hemijskog oružja.

I Norvežani odbili Amerikance

Ranije u petak i Norveška se oglušila o zahtev SAD da pomogne u uništavanju arsenala hemijskog oružja iz Sirije, rekavši da nije u mogućnosti da ispuni rok koji su odredile UN.


Organizacija za zabranu hemijskog oružja je, inače, nekoliko sati pre isteka roka, odobrila konačan plan uništenja sirijskog hemijskog oružja do sredine 2014. godine. Planom su obuhvaćeni detalji o načinu uništenja 1.300 tona sarina, otrovnog gasa i drugih opasnih nervnih agenasa, kao i transport do zemlje u kojoj će biti uništeno hemijsko oružje.


U tom planu, kako je ranije navedeno, neće biti navedena zemlja u kojoj će se oružje uništavati, ali SAD ima alternativu - rekao je izvor iz Organizacije u Hagu, prenosi Rojters.


Sirija se u septembru saglasila da uništi sve svoje hemijsko oružje u dogovoru kojem su posredovale Rusija i SAD. Predsednik Sirije Bašar al Asad prihvatio je plan nakon pretnji Vašingtona da će napasti Siriju, kao odgovor na upotrebu sarina koji je ovog avgusta ubio hiljade ljudi u Damasku.

2024 © - Vesti online