Subota 16.11.2013.
03:26
Beta

Tripoli: 31 ubijen, 285 ranjenih

Situaciju u Libiji se ne smiruje od 2011. kada je ubijen tadašnji predsednik Moamer Gadafi
 


 


"Zahtevamo da sve oružane frakcija prekinu vatru, da bi Vlada preduzela neophodne mere za uspostavljanje mira u glavnom gradu", piše u saopštenju Vlade koje je pročitao ministar kulture Hasan al Amin.


Vlada je pozvala stanovništvo da "ne nosi oružje i ne prilazi kvartu Gargur" gde su se u petak uveče sukobili stanovništvo i oružane milicije. U saopštenju Vlade se ističe da je "protest bio miran do ulaska u Gargur" gde su se sukobili "naoružani demonstranti i drugi naoružani ljudi".
 

Ubijen Gadafi, propada Libija

Od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine, stotine naoružanih grupa, od kojih mnoge plaća Vlada, praktično kontrolišu Libiju, i međusobno su podelile zone uticaja.

"Nije bilo vojnih lica među demonstrantima", dodala je Vlada.


Po informacijama iz lokalnog saveta Tripolija, sukob je izbio kada su stotine mirnih demonstranata prišle sedištu lokalne milicije iz grada Misrate, protestujući što se doselila u Tripoli.


Pripadnici te milicije su najpre iz mitraljeza rafalno pucali u vazduh, u pokušaju da ih rasteraju. Ali, videvši da im to ne uspeva, pucali su u masu, rekao je da je video novinar agencije AFP. U znak odmazde, došli su naoružani građani iz drugih delova Tripolija i napali miliciju, uspevši da je izbace iz vile u kojoj je bila, i zapale je.


Predsednik gradske vlasti Tripolija, Sadat al Badri izjavio je da je "protest bio miran", i proglasio tri dana žalosti zbog žrtava.


Po rečima svedoka, naoružani napadači su napali i sedište druge milicije, Fernaj, u drugom kraju Tripolija, a pucnjava i eksplozije čuju se tokom noći u širem području.

2024 © - Vesti online