Petak 15.11.2013.
20:54
Beta

Ambasada Srbije u Hrvatskoj protestovala zbog "antisrpske kampanje"

Rijeka (foto: ilustracija)
 

Incidenti zbog kojih je ambasada reagovala su napadi na Generalni konzulat u Rijeci, isticanje plakata "srpsko porodično stablo" na kome su prikazani obešeni Srbi u Zagrebu, ispisivanje grafita u kojima se Srbi pozivaju da napuste Hrvatsku, kao i "ukupna antisrpska kampanja" povodom postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Otpravnica poslova ambasade Srbije Bosa Prodanović prenela je pomoćniku ministra spoljnih poslova Hrvatske Željku Kuprešaku da su ovakvi incidenti "neprihvatljivi i uznemirujući".

"Navedeni incidenti i izraženi govor mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj su, nažalost, najjasniji dokaz veoma teških uslova u kojima Srbi u Hrvatskoj žive. Posebno zabrinjava učestalost incidenata i činjenica da ih niko od zvaničnih organa Hrvatske do sada nije javno osudio", dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ističu da Srbija želi da razvija dobre odnose sa Hrvatskom, ali da od nje, kao susedne zemlje i članice EU očekuje da "spreči dalje jačanje antisrpske kampanje i da Srbima koji tamo žive obezbedi sva prava koja im pripadaju".

2024 © - Vesti online