Petak 15.11.2013.
19:21
Srna

Sećanje na Sarajevski atentat: Srbi izloženi pogromu suseda

Foto: Ilustracija
 

Dok su u Beču tvrdili da iza svega stoji Srbija i da joj pomaže Rusija, počeo je linč Srba u Sarajevu i širom BiH. "Na ulicama Sarajeva pojavila se grupa hrvatske omladine i studenata špartajući gradom sa povicima: 'Živeli Habsburzi'. Malo po malo, gomila se uvećavala. Skandiralo se 'Dole Srbi'. Omladini se pridružila i muslimanska gomila, zavedena, očigledno, pasivnošću organa reda. Niko od prestupnika nije uhapšen.

Srbija je samo eksponent Rusije

Ako bi neko i posumnjao u to da je Srbija zaista odlučila da zaigra opasnu igru sa mnogo jačom Austrijom, odmah im je objašnjavano da je Srbija "samo eksponent Rusije".

O manipulacijama austro-ugarske propagande tog doba opširno je pisala ruska štampa - navodi Glas Rusije i podsjeća da se u propagandi išlo tako daleko da su i pre atentata izmišljani napadi i navodne provokacije Srbije.

Prve žrtve pogroma bile su srpske prodavnice. Cio njihov kvart je bio razrušen. Nakon toga, opijena masa je počela da atakuje na srpske javne zgrade i stanove u kojima nije mogla očekivati veliki otpor. Na kraju, nije ostala cela ni jedna srpska kuća.

Svuda po ulicama vukle su se gomile otpadaka od zidova razrušenih prodavnica, polomljeni nameštaj i drugi tragovi razgroma. Linč je trajao sve do večeri, kada je proglašeno vanredno stanje" - glasili su novinski izveštaji sa lica mesta.

Svako ko nije znao šta se juče dogodilo - pisao je dopisnik bečkog lista "Noje fraj prese" dan nakon atentata - pomislio bi da se ovde dogodio zemljotres. "Lojalni" elementi u BiH - deo Hrvata-katolika i muslimana, neprijateljski raspoloženih prema Srbima, željeli su da pokažu svoju lojalnost prema vlastima.

Dopisnik "Ruskih vedomosti" izveštavao je sa lica mesta iz Beča: "Velike razmere antisrpskih demonstracija primoravaju dobronamernu štampu da ukaže na opasnost od propagande, koju vode šovinistički organi. Ovi poslednji za sve optužuju Srbiju, uplićući tu i Rusiju...

Trećeg dana nakon atentata, grupa maloletnika je držala pod opsadom ambasadu i uzvikivala 'Dole Srbija'. Ponekad bi se čuli i povici: 'Dole Rusija'. Paljene su srpske zastave..."

Austrijske novine su tada vodile aktivnu propagandu. Cilj je bio da dokažu da iza atentata na nadvojvodu Franca - Ferdinanda stoje uticajni političari iz Srbije.  Kampanja je bila toliko efikasna da je izazvala neviđeni linč Srba i velike demonstracije ispred srpske ambasade u Beču.

2024 © - Vesti online