Subota 16.11.2013.
08:00
Luxlife

Reka koja je pobegla iz raja

Kano Kristales: Prepuna živih boja
 

Reka je prepuna boja zbog algi i mahovina koje u njoj rastu. Boja reke zavisi og godišnjeg doba i količine vode. U kišnoj sezoni je reka brza i duboka, i biljke u njoj ne dobijaju dovoljnu količinu svetla. U vreme suše nema dovoljno vode za njihov život.

Stoga se veći deo godine Kano Kristales ne razlikuje od drugih reka. Bistra voda tada teče u brojnim brzacima i pada u većim i manjim slapovima iznad kamenja prekrivenog tako običnom i dosadnom zelenom mahovinom.

U prelaznom razdoblju između kišne i sušne sezone nivo vode u reci postaje dovoljan da brojne vrste algi procvetaju u spektakularnim bojama. U reci tada možete naći pravu eksploziju hiljada nijansi žute, crvene, zelene, plave i crne boje. Ovaj spektakl traje nekoliko nedelja, od septembra do novembra.

Najlepša reka na svetu duga je nešto manje od 100 kilometara i široka 20-tak matara. Smestila se na planini Makarena (Nacionalni park Serania de la Makarena). Najbliži grad je La Makarena, a iz grada se organizovano u turističkoj grupi kreće do reke.

2024 © - Vesti online