Subota 16.11.2013.
08:00
24sata.hr

Hrana koja stimuliše mozak i razbuđuje

Ne jedite čokoladu pred spavanje....jedite je kad ustanete da vas "digne"
 

Čokolada

Čokoladu treba izbegavati pre spavanja zato što sadrži kofein. Posebno treba izbegavati tamnu čokolada koja može imati i do 80 miligrama kofeina.

Ona deluje poput prirodnog stimulatora, a obiluje i magnezijumom i gvožđem koji telu daju dodatnu energiju.

Začinjena hrana

Konzumiranje začinjene hrane podiže telesnu temperaturu, utiče na kvalitet sna i smanjuje ukupan broj sati koji provedemo spavajući, potvrdile su brojne studije. Osim toga, povećava rizik od žgaravice i trenutno razbuđuje.

Brokoli i karfiol

Iako karfiol i brokoli sadrže triptofan koji stimuliše proizvodnju serotonina i reguliše proces spavanja, treba ih izbegavati pre spavanja. To povrće je bogato vlaknima koja se teško razgrađuju pa ih telo obrađuju do dugo u noć i sprečava da utonete u san.

Sir

Sirevi sadrže tiramin, aminokiselinu koja stimuliše mozak i razbuđuje. Osim sireva, tiramina ima i u dimljenoj ribi i u suhomesnatim proizvodima pa ih je najbolje izbegavati u večernjim satima.

Umak od paradajza

Hrana koja obiluje kiselinom smanjuje kvalitet sna. U tu kategoriju osim začina spadaju i umaci od paradajza, a najbolje ih je izbegavati i do tri sata pre nego što krenete na spavanje.


Masna hrana

Masna hrana kao što je pljeskavica se sporo vari što utiče na rad unutrašnjeg sata. Takve namirnice, bogate proteinima i mastima se povezuju i sa gušenjem u snu ili apnejom.

Kafa

Kafa obiluje kofeinom koji razbuđuje i stimuliše mozak, pa nije najbolji izbor pre spavanja. Isto važi i za beskofeinske napitke koji uprkos nazivu sadrže dovoljno kiseonika da poremeti san, naročito kod onih koji su osetljivi na tu supstancu.

Alkohol

Iako se zbog alkohola brže tone u san, on negativno utiče na spavanje. Zbog njega se budimo tokom noći, a ujutro smo umorni i neispavani.

2024 © - Vesti online