Četvrtak 14.11.2013.
22:38
Beta

Putin i Asad se razumeju

Putin i Asad na vezi pred mirovnu konferenciju
 

"Vladimir Putin je istakao napore Rusije i njenih partnera u pripremama međunarodne konferencije Ženeva 2 i izrazio zadovoljstvo dogovorom sa Bašarom al Asadom o slanju delegacije sirijske vlade na tu konferenciju", dodaje Kremlj.

U razgovoru je, kako se navodi, "izražena nada da će glavne opozicione grupe imati konstruktivan pristup i učestvovati na toj konferenciji".

Kad je reč o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, Putin je "izrazio zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom sirijskih vlasti i misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja i UN".

Putin je, međutim, izrazio "zabrinutost zbog informacija da ekstremisti vrše sistematski progon hrišćana i pripadnika verskih manjina", piše u saopštenju.

Ruski predsednik se "nada da će sirijska vlada učiniti sve što je u njenoj moći da ublaži patnju civilnog stanovništva i da ponovo uspostavi mir među verskim zajednicama".

"Bašar al Asad je zahvalio ruskom rukovodstvu za pomoć i podršku sirijskom narodu", dodaje se u saopštenju Kremlja.

U Siriji od marta 2011. traje građanski rat u kojem je do sada poginulo više od 120.000 ljudi, a u toku su pripreme međunarodne mirovne konferencije u Ženevi u cilju pronalaženja rešenja za taj konflikt.

2024 © - Vesti online