Četvrtak 14.11.2013.
19:20
Beta

Kuprešanin: Muslimani su Srbi, Bosna je srpska

Sudnica Haškog tribunala
 

"U Bosni žive Srbi pravoslavci, Srbi katolici i Srbi muhamedanci, tako da su Srbi svi... Sve je ostalo komunistička podvala... Ja sam uvek govorio da su Muslimani - Srbi", rekao je Kuprešanin, svedočeći u odbranu Radovana Karadžića.

Ratnog predsednika Republike Srpske optužnica, između ostalog, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida.

Karadžić imao državu, ali ne i vlast

Odnose Karadžića i komandanta VRS Ratka Mladića, svedok je opisao kao "napete", tvrdeći da general Mladić "stavljao sebe iznad" vrhovne komande i skupštine. Karadžić, stoga, nije imao kontrolu nad Mladićem.

"Karadžić je imao državu, a nije imao vlast, a VRS je imala vlast, a nije imala državu", ocenio je Kuprešanin. Izjavio i da je, u leto 1992, u Karadžićevo ime obišao logor Omarska i zatražio njegovo zatvaranje, a u vojnom logoru Manjača poboljšavanje uslova.

Na pitanja tužioca Tigera, Kuprešanin je potvrdio da je u Bosanskoj krajini bilo masovnih zločina nad Muslimanima, ali je rekao da za "njih dugo nije znao". Sugerisao je i da "civili nisu činili zločine, nego vojske i paravojske". Svedok je potvrdio i da "mnogi nisu hteli da čuju za zločine" i da je "bilo mnogo situacija kad Vlada nije htela da deluje". Za ubistvo 68 ljudi u selu Briševo kod Prijedora, u julu 1992, Kuprešanin je rekao da se "tačno znalo ko je počinio zločin" i da su počinioci "za sat vremena" mogli biti uhapšeni, ali da "nisu procesuirani".

Tužilac Alan Tiger prethodno je citirao Kuprešaninove reči iz ratnog perioda da brojni Muslimani "ugrožavaju naš životni prostor", sugerisući da se on zalagao za osvajanje teritorija na kojima su Srbi bili manjina.

Potvrđujući da je Muslimane video kao "oružanu pretnju", svedok je uzvratio:

"Ja sam mislio da smo mi ostatak zaklanog naroda iz Drugog svetskog rata i da se ne sme dozvoliti da se to ponovi. Mi smo doživeli u tom ratu ono što su Jevreji u Nemačkoj... Da nije bilo Srpske demokratske stranke, ne bi bilo ni Srba".

Po svedoku, međutim, u vrhu SDS, čiji je Karadžić bio predsednik, i skupštini RS "nikad se nije zagovaralo iseljavanje i proterivanje" Muslimana i Hrvata.

"Politički vrh RS nije išao na iseljavanje nesrba", kazao je Kuprešanin, koji je bio i predsednik Autonomne regije Krajina u Banjaluci.

Dok su ga ispitivali tužioci, svedok je dozvolio mogućnost da se iseljavanje događalo u opštinama, za koje je sugerisao da nisu bile pod kontrolom centralnih vlasti.

Kuprešanin je za srpske krizne štabove u opštinama izjavio da su bili formirani zbog napetosti uoči izbijanja rata, a ne, kako tvrdi optužba, zbog proterivanja nesrpskog stanovništva.

Ti štabovi, ni opštinska vođstva, po svedoku, "nisu dobijali instrukcije od Karadžića", jer ga "nisu cenili", kao ni SDS. Formiranje AR Krajina bilo je dozvoljeno Ustavom BiH i nije bilo pokušaj zaokružavanja srpskih teritorija, što je teza tužilaštva, kazao je Kuprešanin.

2020 © - Vesti online