Četvrtak 14.11.2013.
19:06
Beta

Kod Kuršumlije nađen misteriozni stub

Čudne pojave oko Kuršumlije. Prvo pronađen kameni zid, a sada i stub
 

"Tim arheologa iz Narodnog muzeja iz Beograda i prokupačkog Narodnog muzeja smatra da se ispod zemlje, gde je nađen kameni stub, nalazi značajan rimski objekat", kazala je arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

U selu Visoka kod Kuršumlije, na površini zemlje nađen je kameni stub, visok oko 80 centimetara, oslikan s više od trideset znakova i, po tumačenju arheologa na terenu, jedinstven je u Srbiji. Stub je oslikan sa svih strana urezanim simbolima, krstovima s trouglastim krajevima, slikama životinja, četvorolisnom rozetom, kao i figurom čoveka koji drži luk i strelu ili štit.

"Ovakvi znakovi pojavljuju se i u poznom srednjem veku, na nadgrobnim spomenicima, ali pojedinačno, a ne ovako grupisano. Neobično je to što se ornamenti nalaze sa svih strana. Još sa sigurnošću ne možemo reći šta zapravo ovaj kameni stub predstavlja. Može da predstavlja scene iz svakodnevnog života, to mogu biti dvorske scene ili scene vezane za kult mrtvih i život nakon smrti", rekla je kustos Narodnog muzeja u Beogradu Emina Zečević.

Ona kaže da se radi o otkriću značajnom za buduća arheološka istraživanja i za arheološku nauku u Srbiji.

Stub je nađen na površini zemlje pored magistralnog puta Niš-Priština, a arheolozi pretpostavljaju da je bio usađen u zemlju. U okolini stuba su veliki kameni stubovi i ploče, za koje se pretpostavlja da mogu biti nadgrobne.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković iz Narodnog Muzeja Toplice u Prokuplju rekla je da pretpostavlja da se radi o verskom objektu, i da arheolozi pretpostavljaju da je pod zemljom značajan antički objekat.

"Komadi antičke opeke, delovi krovnog pokrivača, maltera i drugog materijala, pokazuju da je ispod značajniji antički objekat nad kojim je nazidano crkvište. Sigurni smo da duž ovog puta postoje važni rimski objekti", kazala je Juka Kuzmanović Cvetković.

Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda na teritoriji opštine Kuršumlija sprovodi projekat "Arheološko nasleđe Kuršumlije" koji finansiraju Ministarstvo kulture Srbije, Opština Kuršumlija i Turističko preduzeće Planinka.

Okolina Kuršumlije nikada do sada nije bila arheološki istražena. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je teritorija te opštine veoma bogata arheološkim nasleđem, naročito iz rimskog i srednjovekovnog doba.

Tim arheologa će u narednih mesec dana popisti sve potencijalno značajne arheološke lokalitete, posle čega se, na pojedinim lokacijama, planiraju arheološka iskopavanja.

2024 © - Vesti online