Četvrtak 14.11.2013.
13:53
Beta

Filipini: Broj žrtava tajfuna premašio 2.300

Potrebna brža dostava pomoći

Šefica humanitarnih operacija UN Valeri Amos zatražila je bržu dostavu humanitarne pomoći Filipinima pogođenim u četvrtak izuzetno jakim tajfunom, jer nedostaju hrana, smeštaj i lekovi. Premda su mnoge donacije nekih međunarodnih organizacija i država poslate, to nije dovoljno da se zadovolje hitne i elementarne potrebe koje UN procenjuju na 301 milion dolara (223,5 miliona evra).

 

Očekuju se podaci o žrtvama u ostalim područjima koja je prošlog četvrtka razorio verovatno najjači ikada izmeren tajfun, pre svega u priobalju dva glavna ostrva, Samar i Leite, gde je i Takloban.

Stanovnici Taklobana u četvrtak su počeli sahranjivanje u masovnoj grobnici van grada što je prvi mali znak normalizacije stanja gde je ugrožen opstanak desetina hiljada ljudi.

Tajfun "Haijan" uz brzinu vetra veću od 300 kilometara na sat i talase od preko pet metara, pogodio je istočnu obalu Filipina u petak, i uništio desetine hiljada zgrada.

Vlasti su saopštile da bi pogođeni krajevi mogli početi da dobijaju struju tek krajem decembra jer je tajfun uništio dalekovode i oštetio centrale.

Pročitajte sve o tajfunu Haijan koji je pogodio Filipine OVDE

2024 © - Vesti online