Četvrtak 14.11.2013.
06:38
N. Đorđević - Vesti

Srpska glavica za Ginisa

Ne može da uđe u manje bure

- Rasad za kupus sam dobio od tašte Zore Janićijević. Ona je posadila od istog rasada, ali glavice u njenoj bašti nisu ni približne veličine kao u mojoj. I zbog toga je pomalo ljubomorna. Doduše, seme je ona donela iz svog rodnog kraja, iz okoline Babušnice. Nećete verovati, ali donela ga je još 1976. godine. Može da bude da je narastao od bunarske vode kojim smo ga obilno zalivali - kaže Toma.


Na svega trećini ara Toma i njegova supruga Dušanka su letos posadili ovaj kupus. Osim, ove najveće glavice, i druge su približno velike, a posadili su 60 struka takozvanog "srpskog meleza". Nijedna nije ispod šest kilograma, pa su tako juče na gomili imali približno pola tone. Listovi su, kaže Toma u šali "kao slonovske uši" i misli da će biti velike muke kad se bude pravila sarma.


- Pola kila mesa treba za jednu sarmu - dodaje Toma.


Ali pre sarme i kupusa iz zemljanog lonca veća mu je muka kako da ga ukiseli. Probao je da svoj rekordni kupus stavi u bure, ali nije moglo. Ni komšije nisu verovale da je u Tominoj bašti toliko poraslo ovo povrće. Zato su došli i u mobu da pripomognu i da vide čudo od kupusa.


Toma je veseo čovek koji je preko 20 godina radio u Švajcarskoj u varošici između Ciriha i Sent Galena. Na pitanje šta je radio jednostavno odgovara.

Sa glavicom od osam kilograma: Dušanka i Tomislav Tanasijević
 


- Bio sam radnik. Sedam godina sam radio na farmi svinja kod jednog Švajcarca, posle toga na građevini. Zbog povrede kičme dobio sam invalidsku penziju i onda sam se vratio u rodni kraj. I dok sam tamo bio, svake subote sam dolazio u Batočinu. Otišao sam jer sam još u to vreme uvideo da u Srbiji koliko god da radiš, ne možeš ništa da stvoriš. Sada je jedan od naših sinova u Rivenbahu, a drugi je ovde, priča Toma koji živi u prostranoj kući i dvorištu.

Od jedne glavice 30 salata

Toma nam je znalački preračunao šta sve može sa jednom glavicom kupusa iz njegove bašte. Od ove od osam kilograma, kaže, može da se napravi salata za 30 gostiju na veselju. Veštije domaćice mogu da naprave 50 sarmi. Zbog vazduha ili vode, a možda iz zbog toga što je u pitanju taštin rasad, za jedno bure kiselog kupusa dovoljne su i dve - do tri glavice.


Dodaje da sve što ima stvorio je sa svojih deset prstiju. Sada uživa sa unucima, ide na pecanje i vozi bicikl. A bicikala ima desetak. Kaže za svaku aktivnost po jedan - namenski. Sa jednim ide na Moravu, s drugim u prodavnicu..... Kad nije tu o bašti koju su napravili za svoju dušu brine supruga Dušanka.


- Dok smo živeli u Švajcarskoj nosili smo kupus iz Batočine preko granice. U autobus po dva džaka stavimo, pa ga tamo lepo ukiselim i pravim sarme. Sada se odmaramo oboje i uživamo u onome što smo stekli - kaže na kraju Dušanka.

2024 © - Vesti online