Petak 15.11.2013.
02:40
Vesti

Od klijenata ukrali 2,4 miliona

Bračni par Aznavorian
 

Par se, iako osumnjičen za 180 krađa, brani tako što tvrdi da su ove komade nakita vratili ili ih - nikad nisu ni imali.

Blizu 100 svedoka saslušano je tokom osmodnevnog uvodnog saslušanja na Prekršajnom sudu u Melburnu. Sudski dokumenti navode da je Rodžer Aznavorian optužen za krađu nakita od Helen Liberman, filantropkinje iz Turaka - a ukradena vrednost dostiže 60.590 dolara. On je, takođe, prema ovim dokumentima, otuđio od Sama Smorgana zlatni pijaže sat vredan 30.000 dolara. Tereti se i za krađu dijamanata i nakita od Nikole Fjorence, a vrednost ukradenih stvari dostiže čitavih 421.050 dolara.

Isti izgovor

Pred sudom je izneto da je optuženi Aznavorijan često isti izgovor koristio da i drugima objasni kašnjenje povratka dragocenosti - na čiji su popravak mušterije nestrpljivo čekale. On je neretko, kako je navedeno, govorio da se čeka na potreban deo nakita ili sata iz inostranstva, ili da lokalni preduzetnici još nisu završili svoj deo posla.

Đuzepe Darbisi je kod zlatara ostao bez 332.068 dolara u nakitu i dijamantima, dok Dr Majk Rič tvrdi da mu je ukraden sat u vrednosti od 3.800 dolara. Roj Taši, bivši poslovni partner rudarskog magnata Džoa Gatnika izgubio je na ovaj način oko 11.800 dolara.


Žrtve su, kako kažu, ostavljale vrednosti u prodavnici optuženih u Kofildu, a posle nisu dobijali natrag. Optuženi par je, prema rečima svedoka, imao čitav dijapazon taktika kojima izvodio svoj plan.


Žena, koja tvrdi da je na ovaj način ostala bez dijamantskog prstena kazala je da je bila mušterija optuženih čitavih 15 godina i da im je potpuno verovala. Ona im je, navodi, predala prsten, iako joj se učinilo da su dva meseca za njegovu popravku predug period, verovala je svojim zlatarima i nije čak uzela ni račun kada je prsten ostavila na popravku.


Robert Epstain ostao je na ovaj način bez zlatnog džepnog sata, koji je nasledio od dede.


- Rodžer je uvek bio prijatan i potpuno sam mu verovao, inače mu ne bih ostavio ovaj vredan sat - rekao je on.


Epstain je, pošto je ostavio sat u "sigurnim rukama", dva puta dolazio u radnju da proveri šta se dešava sa popravkom, na šta je dobio odgovor da se još čeka na specijalni deo iz Njujorka. On dodaje da je bio potpuno zatečen kad je pri trećoj poseti shvatio da je prodavnica - zatvorena.


Policija kaže da su mnogi od ukradenih vrednih komada založeni u Tinson prodavnici nakita u gradu i u zalagonici u ulici Čepel. Optuženi par vratiće se u sudnicu u aprilu 2015, kad se očekuje suđenje u trajanju od četiri nedelje.

2024 © - Vesti online