Sreda 13.11.2013.
19:46
Beta

Krajišnik: Nismo imali toliku vlast koliku nam pripisujete

Momčilo Krajišnik

Nesrpsko stanovništvo odlazilo je, po Krajišniku, "jedino dobrovoljno, na organizovani način, uz pratnju", po sporazumu vlasti RS sa Crvenim krstom, "radi njihove zaštite", a "to nije etničko čišćenje".

Tribunal je Krajišnika (68) osudio na 20 godina zatvora zbog prisilnog premeštanja, deportacije i, delimično, progona Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH. Posle izdržavanja 13 godina zatvora što je dve trećine kazne, Krajišnik je odlukom predsednika Tribunala 31. avgusta pušten na slobodu iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Pročitajte sve što smo pisali o Radovanu Karadžiću OVDE

Optužnica za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, tereti i Karadžića (68), ratnog predsednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga. Krajišnik je pobijao i navod optužnice da je, zajedno sa predsednikom RS, uživao neprikosnovenu vlast:

"Ni kraljevi u prošlosti nisu imali vlast kakva se pripisuje meni i Karadžiću ovde... Nije gospodin Karadžić imao tu vlast".

Svedok je ponovio da je američki posrednik Ričard Holbruk u leto 1996. obećao da će optužnica protiv Karadžića biti povučena i da će ako se povuče iz politike i javnosti,
Tribunal "za njega biti prošlost".

Tužioci će Krajišnika unakrsno ispitivati iduće nedelje.

2024 © - Vesti online