Sreda 13.11.2013.
18:24
Beta

Svedok: Identifikovano 6.745 žrtava iz Srebrenice

Tabo je rekla da je do sada utvrđeno da je iz enklave, pošto su je zauzele snaga bosanskih Srba, nestala 7.652 muslimanska muškarca. Procenat identifikovanih žrtava iznosi 85,8 odsto, a ona je u sudnici prikazala tabelu po kojoj je iz Srebrenice nestala polovina muškaraca uzrasta 45-49 godina i 50-54 godine.

Ratko Mladić

Po optužnici koja Mladiću (70), tadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, na teret stavlja ratni zločin u Srebenici, VRS je pošto je 11. jula 1995. osvojila Srebrenicu, na više mesta u okolini Zvornika streljala više oko 7.000 zarobljenih srebreničkih Muslimana. Po podacima koje je iznela Tabo, preživelo je 12 Muslimana. Svedokinja je iznela i procenu da je "prihvaćeni integrisani broj
žrtava" 8.047, ali nije objasnila šta to znači.

Do tih rezultata, Tabo je, kako je izjavila, došla ukrštanjem podataka sa popisa stanovništva iz 1991. godine, biračkih spiskova iz 1997. godine, lista Crvenog krsta sa imenima nestalih i spiska osoba čija su tela ekshumirana iz masovnih grobnica i koje je DNK analizom identifikovala Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Tabo je kazala da je iz 22 opštine u BiH, obuhvaćene optužnicom protiv Mladića, registrovano "minimalan broj izbeglica i interno raseljenih" od 230.804, od čega su 122.000 bili Muslimani. Procena svedokinje je da je ukupan broj raseljenih i izbeglih bio 436.034 i da su 218.000 bili muslimanske nacionalnosti.

U opštinama u RS, tokom rata u BiH, zabeležen je "dramatičan pad" učešća Muslimana i Hrvata u ukupnom stanovništvu, a povećanje broja Srba. U opštinama u Federaciji BiH, zabeležen je suprotan trend: smanjio se broj Srba, a povećao udeo Muslimana i Hrvata. Taj "značajan pokret stanovništva", rekla je Tabo, ne može se
objasniti uobičajenom migracijom, i "morao je biti izazvan drugim uzrocima povezanim sa ratom".

Optužnica generala Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida. Mladićeva odbrana je na početku unakrsnog ispitivanja koje će okončati naknadno, osporavala metodologiju i izvore podataka koje je koristila Tabo.

Suđenje bivšem komandantu VRS - optuženom i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN - biće nastavljeno sutra.

2024 © - Vesti online