Sreda 13.11.2013.
14:30
Beta

Braća Srbi i Rusi potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpusuju vojni sporazum
 

Nakon potpisivanja sporazuma, ruski ministar Šojgu je objasnio da taj sporazum reguliše i pitanje obuke oficirskih kadrova u školama u Rusiji, kao i učešće oficira u različitim vojnim vežbama.

Rusija će podržati politiku vlade Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su o situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima nedavno održanih izbora, pri čemu je istaknuto da će Rusija podržavati politiku Beograda, kao i teritorijalni integritet Srbije. Vučić je rekao da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničke saradnje, kao i u modernizaciji srpske vojske, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika Vlade Srbije. Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Rusija uvede 70 odsto naoružanja najmodernije tehnologije.

Šojgu je naglasio da je dogovoreno jačanje odnosa generalštabova Rusije i Srbije, kao i saradnje u oblasti vojne industrije, koja je, prema njegovim rečima, dostigla nepristojno nizak nivo.

"Proteklih 15, a mogu reći i 20 godina, nivo saradnje se smanjio do drastičnog, mogu da kažem nepristojnog nivoa, i najbolje je da odnose u oblasti vojne industrije uredimo u najkraćem roku", rekao je Šojgu.

On je dodao da očekuje dinamičnu i plodnu vojnu saradnju dve zemlje. Rodić je u izjavi novinarima rekao da je u pitanju krovni dokument iz kojeg će nastati mnogi drugi dokumenti o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

"Treba znati da je reč o sporazumu koji posle 15 godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose vojske Rusije i Srbije", istakao je Rodić.

On je dodao da je sporazum logičan sled dešavanja u 2013. godini, pošto je u maju potpisana i Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje.

"Ovaj dokument bazira se na partnerskim odnosima i podrzumeva kontinuitet bez oscilacija ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje mira u svetu", rekao je Rodić i ukazao da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Srbiju posle 14 godina.

2024 © - Vesti online