Sreda 13.11.2013.
17:03
Beta

Od 1. decembra, na lekare ćete se žaliti u opštini

Đukić Dejanović je na konferenciji o primeni Zakona o pravima pacijenata istakla da dopuna ovog zakona stavlja pacijenta u centar pažnje.

Bitna saradnja sa lokalnim samoupravama: Slavica Đukić Dejanović

"Dopuna predstavlja zakonodavnu aktivnost koja je u skladu sa tim da pacijent mora biti u centru pažnje brige svih nas sa različitih aspekata. Svetska zdravstvena organizacija je donela dokument koji je i za Srbiju obavezujući, 'Zdravlje u svim politikama' koji kaže da je najpotrebnija i najintenzivnija saradnja sa jedinicama lokalnih samouprava", kazala je Đukić Dejanović.

Dopuna Zakona o zaštiti prava pacijenata predviđa i uvođenje savetnika za zaštitu prava pacijenata u svakoj od 145 opština i 23 grada u Srbiji koji će građanima pružati informacije i savete, kao i zaštitu njihovih prava po podnetim prigovorima. Ona je dodala da je osim Zakona o pravima pacijenata dopunjen i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koja propisuje pravo na slobodno odlučivanje pacijenta, osim ako njegovo odlučivanje ugrožava život i zdravlje drugih ili sebe.

Prema njenim rečima, prva promena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa novčanu naknadu poljoprivredniku ukoliko dođe do povrede tokom rada, dok druga propisuje besplatnu zdravstvenu zaštitu deci do 18 godina, studentima, osobama starijim od 60 godina, trudnicama i samohranim roditeljima sa decom do 17 godina.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović ocenio je da je jedan od ciljeva dopuna zakona podizanje kapaciteta zaposlenih i da jedinice lokalnih samouprava postoje za građane.

Konferenciju o primeni Zakona o pravima pacijenata "Savetovanje predsednika opština, gradonačelnika gradova i Beograda" organizovalo je Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

2024 © - Vesti online