Sreda 13.11.2013.
11:41
Srna

''Princip nije terorista, Srbi nisu krivci''

Gavrilo Princip

Klark, koji je Gavrila Principa svojevremeno nazivao "teroristom", sada je promenio stav i koristi reč "atentator" u svojoj knjizi "Mesečari: kako je Evropa krenula u Prvi svetski rat".

''Neko ko je za jedne terorista uvek je za neke druge borac za slobodu i obrnuto. To u potpunosti zavisi od perspektive događaja'', navodi Klark za Dojče vele.

''Problem sa izrazom 'terorizam' jeste u tome što danas pod tim pojmom podrazumevamo napade na lake mete – žene, decu, trgovačke centre, restorane s hamburgerima. Cilj tih napada je sijanje straha među širokom populacijom.

Princip i njegovi nisu želeli da ubijaju nedužne ljude i šire strah među stanovništvom'', objašnjava Klark.

Prema njegovoj oceni, Princip i njegove kolege želele su da "stvore klimu straha u političkoj eliti dvojne monarhije (Austrougarska), ali nisu bili teroristi u današnjem značenju te reči".

Klark ocenjuje da Srbija i Srbi početkom 20. vijeka nisu postupali ništa drugačije od Nijemaca ili Italijana... Sve su to Europljani i ponašali su se evropski za ono vrijeme - precizira Klark.

Komentarišući dilemu nekih istoričara i delova javnosti o tome da li je moguće da je ceo svet krenuo u najveće krvoproliće u istoriji samo zbog jednog čoveka - Gavrila Principa, Klark odgovara odrečeno.

"Sarajevo je vrlo brzo zaboravljeno. Mesec dana kasnije jedan američki diplomata iz Brisela javlja pismom Vašingtonu da je 'pre samo nekoliko dana Srbija bila u glavnoj ulozi, ali da je sada nestala negde iza pozornice' ",navodi Klark.

Svi su tada kalkulisali i merili rizik od rata i moguću dobit - i svi se odlučuju za rat, navodi on.

Klark napominje da u svojoj knjizi nije želeo da okrivi Srbiju za izbijanje rata.

"Čitava knjiga – i to mi je vrlo važno – jest pokušaj odmicanja od priče o krivici i potrage za krivcima. Trebamo shvatiti da je Evropa 1914. bila opasno mjesto, a da ta opasnost nije dolazila samo iz jednog ili dva centra, recimo Beča i Berlina, nego se krila svuda..." - navodi Klark.

2024 © - Vesti online