Sreda 13.11.2013.
13:02
Đ. Barović - Vesti

A gde su optužnice protiv Sandžaklija?

Srpsko tužilaštvo prevršilo svaku meru: Milivoje Ivanišević
 

- Niko normalan neće poreći da svaki zločinac treba da se nađe iza rešetaka, ali ovde je u pitanju selektivno tretiranje pravde od strane Tužilaštva za ratne zločine, kao što je bilo i ono u Haškom tribunalu. Zbog čega se procesuiraju samo državljani Srbije srpske nacionalnosti, a ne i oni koji su činili zločine protiv Srba - pita Ivanišević. On pokazuje samo deo spiska od nekoliko stotina muslimana iz Raške koji su tokom rata u Bosni zauzimali ključne funkcije u Armiji BiH i činili nezapamćena zverstva, čak i u okviru jedinice El mudžahedin.


- Član ratnog Predsedništva BiH i zamenik Alije Izetbegovića Ejup Ganić je rođen u Sebaševu kod Novog Pazara, ratni komandant Glavnog štaba Armije BiH i jedan od osnivača Patriotske lige, general Sefer Halilović je iz Taševa kod Prijepolja. U ratu u BiH učestvovao je i njegov rođeni brat Hajrudin - Mrčo koji je jedno vreme bio komandant logora Visoko. U tom logoru je bilo 477 zatvorenika, uključujući i 26 žena, a on se isticao po najmonstruoznijim prebijanjima i mučenjima - tvrdi Ivanišević pokazujući spisak deset ubijenih Srba, ali i brojnu dokumentaciju i izjave svedoka.


- Ukoliko Vukčeviću i Vekariću nedostaju dokazi o njemu neka pogledaju niz knjiga ili barem "Muslimanski logor Visoko 1992-1993. Dnevnik i kazivanje logoraša" iz 2007. Mogli bi da razgovaraju i sa Ratkom Šarencem ili Rajkom Dabićem koji su tužili BiH zbog naknade štete - navodi Ivanišević.
 

Nezanimljivi Vukčeviću

Na spisku osumnjičenih za ratne zločine u BiH, a rođeni u Srbiji su i Murat Kahrović iz Sjenice, pomoćnik komandanta Prve sandžačke brigade u Sarajevu, Bećir Skrobanović, vozač iz Prijepolja, jedan od rukovodilaca tzv. Zelenih beretki u Sokolovića koloniji, Ramiz Delalić Ćelo iz Priboja na Limu, Ramiz Pljakić, iz Sjenice, Omer (Medo) Čaušević, iz Bijelog Polja, ali i Jovan Divjak, rođen u Beogradu, zamenik komandanta Glavnog štaba Armije BiH.
- Svima njima su ruke u krvi do lakata, ali njihovi zločini izgleda nisu zanimljivi srpskim tužiocima - ogorčeno zaključuje Ivanišević.

Na spisku koji je dostavljen "Vestima" nalazi se i Nihad Bojadžić Niho iz Novog Pazara, koji je prvo bio zamenik komandanta, a potom komandant po zlu poznate Zukine jedinice i logora na Igmanu u kome su takođe ubijeni srpskih zatočenici.


- Dokazi se mogu lako pronaći u Izveštaju Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava, ali i u arhivi Dokumentacionog centra Republike Srpske, kao i u Komesarijatu za izbeglice Srbije - veli Ivanišević.


Na tom spisku je i Ekrem Mandal iz Priboja, jedan od komandanata Zengi i Handžar divizije sastavljene od Albanaca sa Kosova i muslimana iz Sandžaka, te Ramiz Duraković iz Prijepolja koji je bio komandant Zelenih beretki na ratištu oko Vogošća i 43. brdske brigade u Goraždu, pa Medo Haznadar iz Gustina kod Brodareva, komandant Prve sandžačke brigade i jedan od komandanata na Igmanskom ratištu, pa Zulfikar Ališpago Zuka, komandant specijalne brigade Zukini borci ili Zulfikar sastavljene od ljudi iz Sandžaka, Foče, mudžahedina iz arapskih država i aktivan učesnik i predvodnik u napadima na Žuč, Ilidžu, Stup, Neđariće...


- Većina tih slučajeva nikada nije procesuirana, ali je najtužnije što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije postalo servis da se takvi zločini i počinioci amnestiraju od svake odgovornosti - ogorčeno zaključuje Ivanišević.

2024 © - Vesti online