Utorak 12.11.2013.
17:50
Beta

Svedok: Mladić komandovao iz Beograda

Ratko Mladić za vereme rata u BiH
 

Po sopstvenim zapisima i drugim dokazima, Mladić je 14, 15. i 16. jula 1995. bio u Beogradu na sastancima s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i predstavnicima međunarodne zajednice. Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, u to vreme je VRS streljala hiljade Muslimana iz Srebrenice.

Danat je rekao da "po slovu zakona, tehnički, Mladić nije imao komandu" koju je tokom odsustva preneo na načelnika Glavnog štaba Manojla Milovanovića. Milovanović, međutim, po oceni britanskog generala, "ne bi uradio ništa bez Mladićevog odobrenja".

"Bilo da je bio u Beogradu ili Sarajevu, Mladić je imao komandu", naglasio je vojni veštak.

Mladićeva odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja osporavala tvrdnju svedoka da Mladić nije otvorio istragu o zločinima u Srebrenici, iako ga je komandant Unprofora Rupert Smit tokom razgovora u Beogradu 15. jula 1995. na njih upozorio. Branilac Dejan Ivetić predočio je svedoku depešu specijalnog izaslanika UN Jasušija Akašija da su generali Smit i Mladić na tom sastanku postigli "nezvanični sporazum" o pristupu Crvenog krsta zarobljenim srebreničkim Muslimanima, što je trebalo da bude "potvrđeno" nekoliko dana kasnije.

Danat je na to uzvratio da su nestali muslimanski muškarci iz Srebrenice u to vreme već bili "masakrirani" i pokopani daleko od enklave. "Sve što je Mladić trebalo da uradi jeste da podigne telefon i naredi istragu", rekao je veštak, sugerišući da komandant VRS to nije učinio "zato što je znao šta se događa" u Srebrenici.

Zastupnik odbrane sugerisao je da srpske paravojne formacije - poput Škorpiona koji su u Trnovu u julu 1995. streljali šest srebreničkih Muslimana i to snimili - nisu bile pod kontrolom VRS, ali je general Danat to odbacio, rekavši da su one delovale u zoni odgovornosti korpusa vojske bosanskih Srba.

"Male jedinice nisu mogle pomeriti 30.000 civila iz Srebrenice i ubiti i pokopati skoro 8.000 ljudi... To je zahtevalo visok nivo komande i kontrole i velike resurse", naglasio je svedok.

Advokat Ivetić sugerisao je prethodno da su Škorpioni bili u sastavu MUP-a Republike Srpske Krajine i povezani sa Službom državne bezbednosti Srbije. Na pitanje odbrane, Danat je potvrdio da "nije video dokaze" da je Mladić naredio komandantu Drinskog korpusa Radislavu Krstiću streljanje zarobljenika iz Srebrenice, dodajući da, međutim, "to ne znači da tako nije bilo".

Tužioci su, posle Danata, pred sudije izveli eksperta za demografiju Evu Tabo, koja će iskaz nastaviti sutra. Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

2024 © - Vesti online