Utorak 12.11.2013.
15:35
Beta

Stočari: Rešenje za stočarstvo je uvoz GMO soje

Foto: Ilustracija
 

"U Srbiji se uvozi meso iz inostranstva od životinja hranjenih GMO hranivima, a zabranjuje se uvoz GMO sojine sačme čime se povećava cena mesa domaće proizvodnje i uništava stočarstvo", rekao je Vukadinović koji je i suvlasnik firme stočne hrane "Sto posto".

Pročitajte sve o GMO što smo pisali OVDE

On je u Privrednoj komori Srbije rekao da Srbija ne uvozi GMO sojinu sačmu i da je zbog toga domaća hrana skuplja od uvozne. Vukadinović je kazao da "buka" koja se podiže oko GMO sojine sačme i stav da je ona opasna po zdravlje možda istinit ali da u tom slučaju uvoz mesa iz inostranstva treba zabraniti jer je 77 odsto soje u Svetu genetski modifikovano.

On je dodao, da je jedino rešenje za stočarstvo u Srbiji da se dozvoli korišćenje GMO sojine sačme za ishranu životinja u Srbiji što bi dovelo do nižih cena mleka i mesa ili da država zabrani uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranivima.

"Meso koje se uvozi iz inostranstva ne obeležava se kao GMO proizvod i pored toga što je nastalo hranjenjem životinja GMO proizvodima", kazao je Vukadinović.

2024 © - Vesti online