Utorak 12.11.2013.
17:08
Beta

"Zajednica srpskih opština od 13. decembra"

Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da se ozvaniči posle sastanka premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića, 13. decembra u Briselu
 

Pozivajući se na neimenovane evropske diplomate, dnevnik piše da će na prvom sastanku dvojice premijera posle drugog kruga glasanja na kosovskim lokalnim izborima 1. decembra biti ocenjen rad tehničkih grupa na rasformiranju paralelnih struktura iz oblasti bezbednosti i pravosuđa, kao i na pripremama za formiranje Zajednice srpskih opština.

Prvi sledeći susret Dačića i Tačija zakazan je za 5. decembar u Briselu, dok bi naredni trebalo da bude u istom gradu 13. decembra. Posle sastanka 13. decembra trebalo bi da se ozvaniči formiranje Zajednice srpskih opština.

Uspostavljanje novog tela značilo bi i kraj postojanja paralelnih struktura države Srbije na severu Kosova, piše Tribuna. Ostvarivanje ta dva zahteva je uslov da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na samitu lidera zemalja članica EU predloži datum početka pregovora o članstvu Srbije u
EU.

U Zajednicu srpskih opština moglo bi da uđe deset opština sa srpskom većinom na Kosovu (šest na jugu i četiri na severu), a centar zajednice trebalo bi da bude u severnoj Mitrovici.

2024 © - Vesti online