Utorak 12.11.2013.
17:41
Beta

Zdravstveno osiguranje i za nezaposlene porodilje i trudnice

Podržali predlog zakon kojim bi se trudnicima, porodiljama i deci omogućilo zdravstveno osiguranje bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi
 

Predlagač Zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, porodilja i trudnica je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović koji je na sednici odbora poručio da zakon nema za cilj zaštitu onih poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose i istakao da o tome treba da brinu Poreska uprava i ostali finansijski organi.

- Naše je da pružimo zdravstvenu zaštitu onima kojima je ona najpotrebnija, rekao je Stefanović i izrazio nadu da će doći trenutak da neće biti razloga da se bilo ko poziva na zakon, već da će uplata doprinosa biti redovna.

Usvajanje zakona kojim se deci od 18. godina, trudnicama i porodiljama 12 meseci nakon porođaja omogućava zdravstveno osiguranje podržali su i predstavnici opozicionih stranaka. Predsednik Odbora za zdravstvo Dušan Milisavljević istakao je da u zakonu nema reči o politici, već o povećanju nataliteta i boljim uslovima zdravstvene zaštite.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Močilo Babić rekao je da zakon prediviđa kaznu za one koji ne overe zdravstvenu knjižicu porodilji ili trudnici, bez obzira na to da li su uplaćena sredstva i da sa overom knjižica ne sme da budu odugovlačenja.

- Nadam se da neću biti prvi koji će biti kažnjen zbog toga i da ću u saradnji s državom imati potrebna sredstva, rekao je Babić.

O zakonu poslanici bi trebalo da raspravljaju uskoro tokom tekućeg zasedanja.

2024 © - Vesti online