Utorak 12.11.2013.
04:18
Beta

Incko: Svet još treba da pazi na BiH

Valentin Incko: Političari u BiH mogu da rade mnogo više
 


Incko je rekao generalnom sekretaru UN da situacija u BiH još zaslužuje punu pažnju međunarodne zajednice koja treba da osigura očuvanje i nadogradnju ostvarenih pomaka posle rata u pogledu stabilnosti i pomirenja naroda.


Visoki predstavnik je rekao od se od njegovog posljednjeg obraćanja Savetu bezednosti UN u maju i na manje od godinu dana do narednih opštih izbora, situacija u zemlji nije promenila.


"Politički lideri još nisu pokazali čvrstu opredeljenost da izvrše osnovne političke i ekonomske reforme koje su neophodne da bi zemlja krenula napred, niti su preduzeli ozbiljne napore kako bi se postigao napredak po pitanju evroatlantskih integracija", rekao je Incko.


On je rekao da političari u BiH mogu da rade mnogo više i da još ima vremena da se krene napred u cilju ispunjavanja uslova za evropske integracije i NATO pre narednih izbora u oktobru 2014. godine, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.


Visoki predstavnik Valentin Incko će se obratiti Savetu bezbednosti UN i predstaviti redovni izveštaj generalnom sekretaru UN o situaciji u vezi s sprovođenjem mira u BiH. Visoki predstavnik obavestiće Savet bezbednosti da je u BiH primetan politički zastoj, kao i podrivanje vladavine prava i osporavanje suvereniteta i integriteta države.


"Ovime je onemogućeno postizanje značajnog političkog i ekonomskog napretka u BiH", navodi Incko u izveštaju koji će predstaviti u UN.

2024 © - Vesti online