Utorak 12.11.2013.
09:46
Beta

Bivši čelnik HDZ-a optužen za ratno profiterstvo

Ante Jelavić (Foto: Arhiva)

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) optužnicom tereti Jelavića da je 1996. kao pomoćnik ministra odbrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne doneo odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva odbrane kupi stan u Splitu bivšem komandantu Druge operativne grupe Hrvatskog veća odbrane (HVO) Ivici Rajiću.


U saopštenju objavljenom na zvaničnim internet stranicama USKOK-a navodi se da je Jelavić, u nameri da Rajiću omogući da se "protivpravno okoristi na teret budžeta Ministarstva odbrane koji je, za vreme trajanja rata, kao i posle rata, zbog neposredne opasnosti nezavisnosti i teritorijalnom suverenitetu dve države, u pretežnom delu finansiran direktno sredstvima Ministarstva odbrane Hrvatske" doneo pisanu odluku da se za kupovinu Rajićevog stana firmi iz Opuzena isplati više od 739.000 kuna (97.000 evra).


Tako je pripadniku HVO-a, na teret budžeta Ministarstva odbrane, kupljen stan u Splitu od 90,88 kvadrata, naveo je USKOK.


Hrvatski mediji podsećaju da je Haški tribunal Rajića osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša, a po odsluženju osam godina zatvora 2011. je pušten iz zatvora na uslovnu slobodu.


Ante Jelavić bio je hrvatski član Predsedništva BiH, a u BiH je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog pronevere novca koji je iz Hrvatske stigao kao pomoć Hrvatima u BiH, ali se on sklonio u Hrvatsku. Ta presuda je kasnije poništena i naloženo je novo suđenje, ali do njega nikad nije došlo.

2024 © - Vesti online